Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kiszoną marchewką
Monika Dec
Monika Dec 18.02.2021 01:00

Przepis na kiszoną marchewką

kiszona marchewka
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tysiąc Przepisów

Kiszona marchewka jest świetną alternatywą dla kiszonych ogórków, buraków, cytryn lub innych przetworów. Jest tania, łatwa do zrobienia, zdrowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? W dodatku uwielbiają ją dzieci, których często nie sposób jest namówić do jedzenia innych kiszonek!

Kiszona marchewka - zalety

Ten przetwór powinien być niemal w każdym domu. Smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Warto ją jeść szczególnie zimą, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa ona na naszą odporność. Kiszona marchewka jest również bogata w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także reguluje przemianę materii. 

Danie samo w sobie jest doskonałą przekąską. Wspaniale smakuje np. polane oliwą, posypane posiekaną dymką i doprawione świeżo mielonym pieprzem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania.

Jak zrobić kiszoną marchewkę?

Składniki:

  • 2 kg marchewki

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 l przegotowanej, ciepłej wody

  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Włóż ją do wyparzonego wcześniej słoika lub kamionkowego naczynia, przekładając ją czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.

Rozpuść w przegotowanej wodzie 4 łyżki soli i zalej nimi marchewkę. Przyciśnij z wierzchu słoik talerzykiem obciążonym np. kamieniem, w taki sposób, aby marchewka była cała przykryta płynem.

Ostaw słoik w ciepłe miejsce na około tydzień. Pamiętaj, że długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy widzisz, że marchewka jest już gotowa, zakończ proces jej fermentacji. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Smacznego!

Polecamy również jeden z naszych wcześniejszych artykułów z przepisem na kiszoną marchewkę z dodatkiem imbiru. 

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Kiszona marchewka na kanale Tysiąc Przepisów na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na tę przekąskę.

undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile/ Lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis