kiszona marchewka
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tysiąc Przepisów

Przepis na kiszoną marchewką

Kiszone ogórki zna niemal każdy, a marchewkę? Z roku na rok ten przetwór cieszy się coraz większą popularnością! I bardzo dobrze, ponieważ jest on nie tylko pyszną przekąską lub dodatkiem do dań, ale również ma on wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Kiszona marchewka jest świetną alternatywą dla kiszonych ogórków, buraków, cytryn lub innych przetworów. Jest tania, łatwa do zrobienia, zdrowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? W dodatku uwielbiają ją dzieci, których często nie sposób jest namówić do jedzenia innych kiszonek!

Kiszona marchewka - zalety

Ten przetwór powinien być niemal w każdym domu. Smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Warto ją jeść szczególnie zimą, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa ona na naszą odporność. Kiszona marchewka jest również bogata w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także reguluje przemianę materii.

Danie samo w sobie jest doskonałą przekąską. Wspaniale smakuje np. polane oliwą, posypane posiekaną dymką i doprawione świeżo mielonym pieprzem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania.

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupęGessler zdradziła, jak ugotować idealną zupęCzytaj dalej

Jak zrobić kiszoną marchewkę?

Składniki:

  • 2 kg marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 l przegotowanej, ciepłej wody
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Włóż ją do wyparzonego wcześniej słoika lub kamionkowego naczynia, przekładając ją czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.

Rozpuść w przegotowanej wodzie 4 łyżki soli i zalej nimi marchewkę. Przyciśnij z wierzchu słoik talerzykiem obciążonym np. kamieniem, w taki sposób, aby marchewka była cała przykryta płynem.

Ostaw słoik w ciepłe miejsce na około tydzień. Pamiętaj, że długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy widzisz, że marchewka jest już gotowa, zakończ proces jej fermentacji. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Smacznego!

Polecamy również jeden z naszych wcześniejszych artykułów z przepisem na kiszoną marchewkę z dodatkiem imbiru.

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Kiszona marchewka na kanale Tysiąc Przepisów na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na tę przekąskę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile/ Lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł