Smakosze.pl
kiszona marchewka

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Tysiąc Przepisów

Przepis na kiszoną marchewką

18 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kiszone ogórki zna niemal każdy, a marchewkę? Z roku na rok ten przetwór cieszy się coraz większą popularnością! I bardzo dobrze, ponieważ jest on nie tylko pyszną przekąską lub dodatkiem do dań, ale również ma on wiele cennych właści

Kiszona marchewka jest świetną alternatywą dla kiszonych ogórków, buraków, cytryn lub innych przetworów. Jest tania, łatwa do zrobienia, zdrowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? W dodatku uwielbiają ją dzieci, których często nie sposób jest namówić do jedzenia innych kiszonek!

Kiszona marchewka - zalety

Ten przetwór powinien być niemal w każdym domu. Smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Warto ją jeść szczególnie zimą, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa ona na naszą odporność. Kiszona marchewka jest również bogata w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także reguluje przemianę materii. 

Danie samo w sobie jest doskonałą przekąską. Wspaniale smakuje np. polane oliwą, posypane posiekaną dymką i doprawione świeżo mielonym pieprzem. Sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania.

Jak zrobić kiszoną marchewkę?

Składniki:

  • 2 kg marchewki

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 listki laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 l przegotowanej, ciepłej wody

  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Włóż ją do wyparzonego wcześniej słoika lub kamionkowego naczynia, przekładając ją czosnkiem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.

Rozpuść w przegotowanej wodzie 4 łyżki soli i zalej nimi marchewkę. Przyciśnij z wierzchu słoik talerzykiem obciążonym np. kamieniem, w taki sposób, aby marchewka była cała przykryta płynem.

Ostaw słoik w ciepłe miejsce na około tydzień. Pamiętaj, że długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy widzisz, że marchewka jest już gotowa, zakończ proces jej fermentacji. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Smacznego!

Polecamy również jeden z naszych wcześniejszych artykułów z przepisem na kiszoną marchewkę z dodatkiem imbiru. 

Zdjęcie wykorzystane do artykułu pochodzi z filmu Kiszona marchewka na kanale Tysiąc Przepisów na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na tę przekąskę.

undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile/ Lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >