Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki bardzo chrupiące
pixabay.com/tomek kawlecki

Ziemniaki bardzo chrupiące

25 marca 2022
Autor tekstu: Gąsiorek Marta

Ziemniaki bardzo chrupiące

Cóż może być piękniejszego i bardziej kuszącego niż aromat pieczonych w piekarniku ziemniaków roznoszący się po całym domu? Są sycące, pożywne, łatwe do przygotowania i zawsze wszystkim smakują. Doprawione ziołami będą pyszną przekąską albo wyśmienitym dodatkiem do mięsa czy ryb.

Jakie ziemniaki do pieczenia?

Ziemniaki goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami i w różnej formie. W Europie znane i uprawiane są od XVI wieku. W Polsce występują pod wieloma nazwami, w zależności od regionu kraju. Mówi się na nie kartofle, pyry i grule. Szacuje się, że przeciętny Polak zjada statystycznie ponad 100 kg w ciągu roku!

Najpopularniejsze i najprostsze są te gotowane w wodzie podawane w kawałkach albo jako purée lub frytki. Do przygotowania tych ostatnich, podobnie jak do pieczenia w piekarniku, najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B.

Typ A to ziemniaki łatwe w krojeniu dlatego dobre do przyrządzania sałatek. Ziemniaki typu C najczęściej rozsypują się po ugotowaniu, dlatego poleca się je do przygotowania placków czy purée. Typ B jest najbardziej uniwersalny, najczęściej spotykany w sklepach. To między innymi popularne Irga i Irys. Podczas smażenia zachowują w środku swoją miękkość, a jednocześnie są chrupiące z zewnątrz. A dokładnie o taki efekt nam chodzi, kiedy przygotowujemy pieczone ziemniaki. Wybór odpowiedniego typu ziemniaka to już połowa sukcesu! O czym jeszcze warto pamiętać?

Ziemniaki bardzo chrupiące – przepis

Pieczone ziemniaki uwielbiamy wszyscy, ale nie zawsze wychodzą nam takie, jakie powinny. Czasem są zbyt miękkie i rozpadają się, czasem wręcz odwrotnie, jakby surowe, mimo długiego czasu spędzonego w piekarniku. Tajemnicą równo upieczonych ziemniaków jest ich wcześniejsze podgotowanie.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki

  • sól gruboziarnista

  • 100 ml oliwy, oleju lub smalcu (np. gęsiego)

Opcjonalnie przyprawy: tymianek, rozmaryn, curry, majeranek, papryka wędzona i słodka, czosnek granulowany

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 12 min (nie chcemy ich całkiem ugotować, jedynie podgotować). Oliwę lub olej podgrzewamy w garnku, aż będzie gorąca. Ziemniaki odcedzamy, wkładamy ponownie do garnka, polewamy gorącym tłuszczem, mieszamy. Układamy jeden obok drugiego na blaszce lub naczyniu do pieczenia, wkładamy do piekarnika na godzinę, co kilkanaście minut obracając ziemniaki na drugą stronę, tak, aby piekły się równomiernie. 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni, dzięki temu ziemniaczki dobrze się przypieką.

Na koniec posypujemy obficie solą i ulubionymi przyprawami, świeżymi ziołami lub startym twardym serem, np. parmezanem.

Tak upieczone ziemniaki są delikatne, kremowe w środku i bardzo chrupiące z wierzchu. Zachowują swoje cenne wartości odżywcze: głównie potas, witaminę C, A, wapń i żelazo.

Ziemniaki bardzo chrupiące – propozycje podania

Do pieczonych ziemniaków świetnie pasują dipy i sosy na bazie jogurtów, śmietany czy majonezu z dodatkiem przypraw.

Dip ziołowy łatwo przygotujemy, mieszając pokrojoną cebulkę, czosnek i szczypiorek z łyżką jogurtu i 200 g serka śmietankowego oraz szczyptą soli, tymianku i pieprzu.

Do przygotowania intensywnie pomidorowego dipu użyjmy 20 g sera feta zmiksowanego z 5 łyżkami jogurtu wymieszanego z 2 sparzonymi, pokrojonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, czosnkiem i solą.

Klasyczny sos czosnkowy to 3 łyżki majonezu wymieszane z 3 łyżkami gęstego jogurtu, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i siekanym koperkiem z dodatkiem soli i pieprzu.

Spróbujcie koniecznie prostego i pysznego dipu z awokado zblednowanego z 1 łyżeczką soku z cytryny, 2 łyżeczkami posiekanej pietruszki, 1 startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Pieczone ziemniaki to genialny, trochę mniej kaloryczny zastępnik frytek. Będą przepysznie smakować z pieczonym łososiem, każdym rodzajem pieczonego lub smażonego mięsa, burgerem, sadzonym jajkiem czy z lekką sałatką.

W sam raz jako przekąska na imprezę, do podjadania przy wieczorze filmowym, ale równie świetnie wpasują się w wystawny obiad dla całej rodziny.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Gąsiorek Marta

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy