Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie widziałem lepszego farszu do naleśników. Na piątkowy obiad idealny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.04.2025 13:08

W życiu nie widziałem lepszego farszu do naleśników. Na piątkowy obiad idealny

naleśniki
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na piątkowy obiad, poznaj ten przepis. Przygotowane według niego naleśniki z warzywnym farszem, zachwycą każdego. Będzie smacznie i syto, czyli tak, jak być powinno.

Naleśniki idealne na obiad bez mięsa

W wielu polskich domach na piątkowe obiady nie przygotowuje się dań mięsnych. U jednych rodzin wynika to z przekonań religijnych i tradycji, a u innych z własnej woli. W ten dzień najczęściej przygotowuje się ryby lub warzywne kotlety. Z naszym przepisem pójdziemy nieco na przekór utartym schematom, zdradzimy bowiem sposób na naleśniki z nietypowym, lecz smacznym farszem.

Jak na klasyczny obiad przystało, nie zabraknie w nim ziemniaków, pełni smaku i zachwytów domowników. Ponadto jest to jeden z najprostszych obiadów do przygotowania, a to oznacza, że cały proces nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy, że będziesz trzymać się wskazówek z poniższego przepisu

rozbijanie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank
Sekret tej surówki tkwi w sosie. Do ryby pasuje idealnie

Piątkowy obiad zrobisz z tych składników

Aby przygotować te doskonałe naleśniki na obiad bez mięsa, potrzebować będziesz produkty na naleśniki oraz na farsz. Niezbędne będą ziemniaki, szpinak, twaróg i kilka innych produktów, które sprawią, że farsz będzie miał idealną konsystencję oraz smak. O tym, co potrzebne i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/Ania Łempicka Lempiank, z którego pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 700 ml mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • sól

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g twarogu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • curry
  • pieprz
  • sól
farsz2.jpg
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Przygotowanie obiadu rozpocznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wbij jajka i wlej mleko. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolite ciasto. Odstaw je na bok i przygotuj farsz.

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Odcedź je, dodaj masło i rozgnieć za pomocą tłuczka. Do ziemniaków przełóż śmietanę oraz pokruszony twaróg. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

farsz na naleśniku.jpg
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj umyty szpinak. Składniki smaż, aż liście szpinaku zwiędną. Wtedy dodaj masę ziemniaczano-twarogową. Dopraw pieprzem, solą oraz curry. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. 

Na koniec rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Nanieś na nią ciasto, rozlewając je po powierzchni naczynia. Naleśniki smaż z każdej strony, do momentu zarumienienia. Na każdego z nich nakładaj farsz i zawiń.

Niedawno opisywaliśmy przepis na wiosenną zupę z sezonowego warzywa. A także wskazywaliśmy, jakiej herbaty unikać.

nale śniki.jpg
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank