W życiu nie widziałem lepszego farszu do naleśników. Na piątkowy obiad idealny

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na piątkowy obiad, poznaj ten przepis. Przygotowane według niego naleśniki z warzywnym farszem, zachwycą każdego. Będzie smacznie i syto, czyli tak, jak być powinno.
Naleśniki idealne na obiad bez mięsa
W wielu polskich domach na piątkowe obiady nie przygotowuje się dań mięsnych. U jednych rodzin wynika to z przekonań religijnych i tradycji, a u innych z własnej woli. W ten dzień najczęściej przygotowuje się ryby lub warzywne kotlety. Z naszym przepisem pójdziemy nieco na przekór utartym schematom, zdradzimy bowiem sposób na naleśniki z nietypowym, lecz smacznym farszem.
Jak na klasyczny obiad przystało, nie zabraknie w nim ziemniaków, pełni smaku i zachwytów domowników. Ponadto jest to jeden z najprostszych obiadów do przygotowania, a to oznacza, że cały proces nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy, że będziesz trzymać się wskazówek z poniższego przepisu.

Piątkowy obiad zrobisz z tych składników
Aby przygotować te doskonałe naleśniki na obiad bez mięsa, potrzebować będziesz produkty na naleśniki oraz na farsz. Niezbędne będą ziemniaki, szpinak, twaróg i kilka innych produktów, które sprawią, że farsz będzie miał idealną konsystencję oraz smak. O tym, co potrzebne i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/Ania Łempicka Lempiank, z którego pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 300 g mąki pszennej
- 700 ml mleka
- 2 jajka
- olej
- sól
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g twarogu
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- curry
- pieprz
- sól

Przepis na naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie obiadu rozpocznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wbij jajka i wlej mleko. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolite ciasto. Odstaw je na bok i przygotuj farsz.
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Odcedź je, dodaj masło i rozgnieć za pomocą tłuczka. Do ziemniaków przełóż śmietanę oraz pokruszony twaróg. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj umyty szpinak. Składniki smaż, aż liście szpinaku zwiędną. Wtedy dodaj masę ziemniaczano-twarogową. Dopraw pieprzem, solą oraz curry. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę.
Na koniec rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Nanieś na nią ciasto, rozlewając je po powierzchni naczynia. Naleśniki smaż z każdej strony, do momentu zarumienienia. Na każdego z nich nakładaj farsz i zawiń.
Niedawno opisywaliśmy przepis na wiosenną zupę z sezonowego warzywa. A także wskazywaliśmy, jakiej herbaty unikać.






































