Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem
Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem to wyjątkowo smaczny dodatek do dań mięsnych, surówek oraz jako samodzielne danie, np. na kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone w rękawie są miękkie i niezwykle delikatne. Majonez nadaje im genialnego smaku i chroni przez wysuszeniem. Poznaj prosty przepis na ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem.
Ziemniaki z majonezem są miłą odmianą dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków do obiadu. Świetnie komponują się z grillowanym i pieczonym mięsem i rybami i surówkami ze świeżych warzyw. Ziemniaki przygotowuję również jako samodzielne danie, kiedy mam ochotę na delikatne ziemniaczki z czosnkiem, cebulką i innymi przyprawami.
Ziemniaki pieczone w rękawie będą bardzo delikatne i bez chrupiącej skórki. Jeśli jednak chcesz je bardziej przypiec, rozerwij rękaw na ostatnie 10 minut pieczenia. W ten sposób skórka się przyrumieni i będzie lekko chrupiąca. Do ziemniaków z majonezem koniecznie dodaj dużo posiekanego koperku.
Ziemniaki możesz przygotować na wiele sposobów. Upiecz ziemniaki w ostro-słonej marynacie, idealne do pieczonych, smażonych i grillowanych dań.
Przepis na ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg młodych, mniejszych ziemniaków
duża czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
łyżeczka papryki słodkiej, ostrej
sól, pieprz
posiekany koperek
Jak zrobić ziemniaki pieczone w rękawie?
Ziemniaki obierz ze skóry i przekrój na pół, posiekaj cebulę i czosnek i przełóż do rękawa do pieczenia. Wsyp przyprawy, sól, pieprz, posiekany koperek i majonez, zamknij rękaw i dociskaj, aby majonez i przyprawy połączyły się z ziemniakami.
Blachę z rękawem wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 50 minut.
Smacznego.