Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2021 01:00

Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem

Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem
canva/Nadezhda_Nesterova

Ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem to wyjątkowo smaczny dodatek do dań mięsnych, surówek oraz jako samodzielne danie, np. na kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone w rękawie są miękkie i niezwykle delikatne. Majonez nadaje im genialnego smaku i chroni przez wysuszeniem. Poznaj prosty przepis na ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem.

Ziemniaki z majonezem są miłą odmianą dla tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków do obiadu. Świetnie komponują się z grillowanym i pieczonym mięsem i rybami i surówkami ze świeżych warzyw. Ziemniaki przygotowuję również jako samodzielne danie, kiedy mam ochotę na delikatne ziemniaczki z czosnkiem, cebulką i innymi przyprawami.

Ziemniaki pieczone w rękawie będą bardzo delikatne i bez chrupiącej skórki. Jeśli jednak chcesz je bardziej przypiec, rozerwij rękaw na ostatnie 10 minut pieczenia. W ten sposób skórka się przyrumieni i będzie lekko chrupiąca. Do ziemniaków z majonezem koniecznie dodaj dużo posiekanego koperku.

Ziemniaki możesz przygotować na wiele sposobów. Upiecz ziemniaki w ostro-słonej marynacie, idealne do pieczonych, smażonych i grillowanych dań.

Przepis na ziemniaki pieczone w rękawie z majonezem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg młodych, mniejszych ziemniaków

  • duża czerwona cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżeczka papryki słodkiej, ostrej

  • sól, pieprz

  • posiekany koperek

Jak zrobić ziemniaki pieczone w rękawie?

Ziemniaki obierz ze skóry i przekrój na pół, posiekaj cebulę i czosnek i przełóż do rękawa do pieczenia. Wsyp przyprawy, sól, pieprz, posiekany koperek i majonez, zamknij rękaw i dociskaj, aby majonez i przyprawy połączyły się z ziemniakami.

Blachę z rękawem wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 50 minut.

Smacznego.