Smakosze.pl Przepisy Zimowa surówka lepsza niż z restauracji
canva/IngridsI, Getty Images

Zimowa surówka lepsza niż z restauracji

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Każdy pełnoprawny obiad musi składać się nie tylko z głównej potrawy, lecz również dodatków, jak ziemniaki i surówka. Surówka prezentowana poniżej idealnie sprawdza się do zimowych dań, ponieważ pełna jest soczystych i chrupiących warzyw, które mają mnóstwo witamin. Dzięki temu organizm będzie gotowy na największe mrozy.

Surówka zimowa jest typowo sezonową propozycją, którą najczęściej można spotkać w towarzystwie ciężkich mięs, sosów i potraw mącznych. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.

Sosem jest klasyczna oliwa z sokiem z cytryny, lecz jeśli chcesz cieszyć się mocniejszym smakiem, dodaj do niego odrobinę musztardy. Jej ostrość oraz kwaśność jeszcze bardziej podkręci smak wszystkich warzyw.

Przepis na zimową surówkę

Składniki:

  • ćwiartka kapusty czerwonej

  • 1 marchew

  • 1 papryka

  • garść pietruszki

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Kapustę oczyść z wierzchnich brzydkich liści i poszatkuj ją na cienkie paseczki. Możesz użyć do tego mandoliny do warzyw. Zalej ją wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz ją z wody i odstaw do wystudzenia.

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki - lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Warzywa wymieszaj w dużej misce i zajmij się sosem.

Do miseczki wlej sok z cytryny, dopraw go cukrem, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Powoli wlewaj do soku oliwę i cały czas mieszaj. Pietruszkę posiekaj i wrzuć do sosu. Zalej sosem warzywa i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/alisafarov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy