Smakosze.pl Porady 5 produktów, których nie należy wrzucać do zlewu
Pixabay / fede13

5 produktów, których nie należy wrzucać do zlewu

16 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zlew jest jednym z tych miejsc, w którym czasami lądują resztki jedzenia. Na ogół nie przywiązujemy do nich większej wagi i pozwalamy im spłynąć kanalizacją. Część z nich pod żadnym pozorem nie powinna tam trafić.

Z czym nie poradzi sobie zlew?

Nie da się ukryć, że zlew odgrywa istotną rolę w każdej kuchni. Po zmywaniu do odpływu mogą trafić różne pozostałości po posiłkach. Pewne produkty mogą z łatwością zapchać nasz kuchenny zlew . Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemności, powinniśmy wiedzieć czego nie wyrzucać do tego elementu wyposażenia.

Zapchany zlew jest sporym utrapieniem. Na szczęście możemy zminimalizować ryzyko. Wystarczy zaniechać wyrzucania niektórych z resztek. Pierwszym produktem są fusy po kawie. Przeważnie zakładamy, że szybko spłyną razem z wodą . Prawda jest jednak zgoła odmienna.

Okazuje się, że fusy po kawie osadzają się na rurach odpływowych. Przez to nasz zlew może się dosyć poważnie zapchać. Warto zauważyć, że resztki po kawie można wykorzystać w użyteczny sposób . Pomagają one również w pozbyciu się z lodówki nieprzyjemnych zapachów.

Kolejny produkt, który może zapchać zlew to tłuszcz. Jest on jednym z najczęstszych przyczyn zatorów w rurach . Po smażeniu olej najlepiej przelać do słoika i wyrzucić. Co jeszcze nie powinno trafić do naszego zlewu?

Popularne produkty zapychające zlew

Makaron i ryż często gości na naszych stołach. Traktujemy go jako dodatek do różnych dań. Po uczcie pozostałości tych produktów zazwyczaj trafiają do zlewu . Mogą one przyprawić nas o nie lada rozczarowanie.

Zarówno makaron, jak i ryż pęcznieją w wodzie. W związku z tym po dostaniu się do odpływu z łatwością mogą zapchać nasz zlew . Czasem konieczna jest nawet interwencja hydraulika. Lepiej unikać takich wątpliwie przyjemnych doznań.

W odpływie zlewu czasem lądują również obierki po ziemniakach. Mogłoby się wydawać, że nie stanowią one większego problemu. Jednak zawarta w nich skrobia, w połączeniu z wodą tworzy gęstą zawiesinę, która sprawnie zapycha zlew .

Oprócz wyżej wymienionych produktów należy również unikać spłukiwania w zlewie skorupek jajek. Jeśli ułożą się w nieodpowiedni sposób, mogą stworzyć trudny w usunięciu zator. Warto również wiedzieć, jak odpowiednio układać produkty w lodówce .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Urządzamy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy