Smakosze.pl
Lodówka może Cię zaskoczyć

Pixabay / difisher

Jak wydłużyć świeżość jedzenia?

15 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Właśnie dzięki niej możemy dłużej cieszyć się świeżym jedzeniem. Okazuje się, że odpowiednia organizacja przestrzeni pozwala na wydajniejszą pracę lodówki, a co za tym idzie, dłuższą p

Bez wątpienia lodówka należy do grona urządzeń, które są bliskie sercu każdego smakosza. Niestety, czasami samo umieszczenie w niej jedzenia, nie jest w stanie uchronić go przed popsuciem. Winna może być zła organizacja miejsca.

Co zrobić by lodówka dłużej zapewniała świeżość jedzeniu?

Lodówka znajduje się w niemal każdej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie normalnego funkcjonowania bez tego niezwykle użytecznego urządzenia. Mało kto spodziewałby się, że rozmieszczenie produktów spożywczych może mieć tak ogromne znaczenie.

Lodówka jest miejscem, w którym przechowujemy rozmaite smakołyki. Ostatnio wyjaśnialiśmy, jak powinno trzymać się w niej jajka. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii organizacji całej przestrzeni. Każda półka powinna być przypisana do określonych produktów.

Nietrudno zauważyć, że lodówka ma wydzielone różne segmenty. Okazuje się, że mają one spore znaczenie. Na każdej półce panuje inna temperatura. Właśnie na tej podstawie należy dobierać umiejscowienie jedzenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ofeminin, lodówka ma najwyższą temperaturę na górnym segmencie. W tym miejscu najlepiej przechowywać gotowe posiłki i marynowane produkty. Pozostałości po obiedzie można trzymać w najniższym segmencie przez maksymalnie 3 dni. 

Porządek sprawi, że lodówka będzie bardziej wydajna

Środkowy segment lodówki najlepiej sprawdza się jako miejsce na produkty mleczne takie jak jogurty, śmietany i sery. Możemy tam również trzymać jedzenie, które otworzyliśmy i nie da się go zamknąć, jednak nie należy zwlekać z ich dojedzeniem

W dolnym segmencie lodówka ma najniższą temperaturę. Właśnie tam warto umieszczać jedzenie, które szybko się psuje. Do takich smakołyków zalicza się surowe między innymi surowe mięso. Dzięki takiemu położeniu, sok wypływający z produktów, nie dotrze do jedzenia położonego poniżej.

Skoro już mowa o mięsie, warto nadmienić, że przełożenie go do zamykanego pojemnika z tworzywa sztucznego, pozwoli mu na dłuższe zachowanie świeżości. Dotyczy to również ryb. Z pewnością taka sztuczka przyda się wielu smakoszom.

Lodówka może nas mocno zaskoczyć. Warto zapamiętać powyższe wskazówki. Dzięki nim zaoszczędzimy sporo na jedzeniu, a nasza lodówka będzie pracowała wydajniej. Piekarnik również skrywa pewien sekret.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >