Smakosze.pl Przepisy Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika
canva/gilas

Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika

12 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kawa potrafi dodać energii. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę, postawmy na wyjątkową, złocistą kawę. Przygotujemy ją z dodatkiem kurkumy, pieprzu i miodu. Kawa z korzennymi przyprawami doskonale smakuje i rozgrzewa, ma też wiele innych zalet. Koniecznie musisz je poznać.

Kawa z kurkumą ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Związki zawarte w kurkumie zwiększają naszą odporność, walczą z drobnoustrojami i wolnymi rodnikami. Kurkuma jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Rozgrzewa i dostarcza wielu cennych witamin, w tym witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.

Do kawy z kurkumą koniecznie dodajmy szczyptę pieprzu, ponieważ dzięki niemu kurkuma jest lepiej wchłaniana. Do kawy rozgrzewającej możemy dodać również inne przyprawy korzenne, dzięki którym pobudzający napój będzie smakował obłędnie i będzie jeszcze zdrowszy.

Cynamon, kardamon i imbir doskonale uzupełnią działanie kurkumy. Kawa z przyprawami korzennymi pachnie przepięknie, a jej zapach unosi się po całym domu. Do kawy zamiast cukru dodajmy płynny miód, który podobnie jak kurkuma działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwwirusowo.

Przepis na kawę z dodatkiem kurkumy i pieprzu

Składniki:

  • filiżanka mocnej, czarnej kawy

  • 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej

  • szczypta pieprzu

  • miód do posłodzenia

  • mleko (opcjonalnie)

Jak zrobić wzmacniającą i rozgrzewającą kawę?

Zaparzoną kawę wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu z kurkumą i pieprzem mniej więcej minutę. Gorącą kawę wlej do filiżanki i odstaw na chwilę.

Kawa musi lekko ostygnąć, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Do kawy dodaj miód i ewentualnie spienione mleko. Kawę pij od razu, rozgrzeje Cię w oka mgnieniu.

Poznaj zalety picia kawy z cytryną . Jesienią i zimą polecam również domową herbatę jabłkową przepisu Beaty Pawlikowskiej . jest pyszna i doskonale rozgrzewa.

Kawa
canva/chamillewhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy