Złocista kawa o nadzwyczajnym działaniu. Wystarczy dodać szczyptę cenionego składnika
Kawa potrafi dodać energii. Jednak w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę, postawmy na wyjątkową, złocistą kawę. Przygotujemy ją z dodatkiem kurkumy, pieprzu i miodu. Kawa z korzennymi przyprawami doskonale smakuje i rozgrzewa, ma też wiele innych zalet. Koniecznie musisz je poznać.
Kawa z kurkumą ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Związki zawarte w kurkumie zwiększają naszą odporność, walczą z drobnoustrojami i wolnymi rodnikami. Kurkuma jest przyprawą o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Rozgrzewa i dostarcza wielu cennych witamin, w tym witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.
Do kawy z kurkumą koniecznie dodajmy szczyptę pieprzu, ponieważ dzięki niemu kurkuma jest lepiej wchłaniana. Do kawy rozgrzewającej możemy dodać również inne przyprawy korzenne, dzięki którym pobudzający napój będzie smakował obłędnie i będzie jeszcze zdrowszy.
Cynamon, kardamon i imbir doskonale uzupełnią działanie kurkumy. Kawa z przyprawami korzennymi pachnie przepięknie, a jej zapach unosi się po całym domu. Do kawy zamiast cukru dodajmy płynny miód, który podobnie jak kurkuma działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i przeciwwirusowo.
Przepis na kawę z dodatkiem kurkumy i pieprzu
Składniki:
-
filiżanka mocnej, czarnej kawy
-
1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
-
szczypta pieprzu
-
miód do posłodzenia
-
mleko (opcjonalnie)
Jak zrobić wzmacniającą i rozgrzewającą kawę?
Zaparzoną kawę wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu z kurkumą i pieprzem mniej więcej minutę. Gorącą kawę wlej do filiżanki i odstaw na chwilę.
Kawa musi lekko ostygnąć, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Do kawy dodaj miód i ewentualnie spienione mleko. Kawę pij od razu, rozgrzeje Cię w oka mgnieniu.
Poznaj zalety picia kawy z cytryną . Jesienią i zimą polecam również domową herbatę jabłkową przepisu Beaty Pawlikowskiej . jest pyszna i doskonale rozgrzewa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
-
Jak przedłużyć świeżość suszonych grzybów? Wystarczy 1 składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia