Nie tylko pomarańcza i goździki. Beata Pawlikowska dodaje do herbaty wyjątkowe przyprawy
Beata Pawlikowska podzieliła się przepisem na domową herbatę zimową. Napar to nie tylko pomarańcza i goździki. Znana podróżniczka, pisarka i dziennikarka do herbaty dodaje jabłko i przyprawy korzenne, które słyną z prozdrowotnych i rozgrzewających właściwości.
Sezon na zimową herbatę i kawę zbliża się wielkimi krokami. Gdy na zewnątrz robi się szaro i pochmurnie, koniecznie sięgnijmy po domowe napoje, które nie dość, że błyskawicznie nas rozgrzeją, to jeszcze wprawią nas w dobry nastrój.
W swojej książce pt. „Szczęśliwe garnki. Extra", Beata Pawlikowska zamieściła przepis na napar z jabłka, pomarańczy i korzennych przypraw. Domowa herbata rozgrzewa o wiele lepiej niż herbata czarna z miodem i cytryną. Kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i goździki to sekret rewelacyjnego smaku i wspaniałego aromatu.
Pawlikowska herbatę gotuje około 20 minut. Bardzo ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników i czas gotowania. Napar po ugotowaniu jest bardzo mocny, możemy go więc rozcieńczyć wrzątkiem. Jeśli mamy ochotę na słodką herbatę, dodajmy do niej miód.
Zimowa herbata rozgrzewająca z przyprawami korzennymi
Składniki:
jabłko
pomarańcza
czubek łyżeczki imbiru
4 goździki
pół łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy
nasiono kardamonu
płynny miód (opcjonalnie)
Jak zrobić aromatyczną herbatę zimową według przepisu Beaty Pawlikowskiej?
Jabłko pokrój na mniejsze kawałki, pokrój w plastry pomarańczę. W garnku zagotuj 1 l wody, następnie dodaj jabłko i cynamon i gotuj przez minutę. Dodaj kardamon, goździki, imbir, gotuj minutę.
Do garnka włóż pokrojoną pomarańczę, wymieszaj, gotuj minutę. Po tym czasie dodaj kurkumę, odrobinę gorącej wody i gotuj przez około 15 minut. Napar przelej przez sito, wlej do szklanki, dopełnij wrzątkiem. W razie potrzeby dodaj miód, smacznego.
Na dobry początek dnia polecam również rozgrzewającą kawę z kurkumą i goździkami. Zimą doskonale sprawdzi się również domowy sok z aronii, jest smaczny i walczy z przeziębieniem i grypą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Źródło : B Pawlikowska „Szczęśliwe garnki. Extra” wyd. Edipresse