Smakosze.pl Przepisy Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny
canva/AnVyChicago

Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny

25 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Fasolka szparagowa w węgierskim stylu jest wyśmienitym dodatkiem do obiadów, śniadań i kolacji. Mięso, omlety i warzywa w towarzystwie potrawki ze strączków smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na żółtą fasolkę szparagową w węgierskim stylu z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.

Żółtą fasolkę szparagową zwykle jemy wyłącznie ugotowaną w wodzie lub z zasmażką z masła i bułki tartej, ponieważ tak smakuje rewelacyjnie. Fasolka przygotowana w węgierskim stylu jest nieco inna- bardziej wyraźna, pikantna, słodka, a sos śmietanowy doskonale uzupełnia ten smak.

Fasolkę w węgierskim stylu podasz do każdego dania: świetnie urozmaici każdy obiad i kolację. Przygotujesz z niej również pożywne śniadanie- podaj ją z omletem lub frankfurterkami, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.

Strączki są doskonałym urozmaiceniem naszej diety. To bogate źródło białka roślinnego i wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się spożywanie tych cennych warzyw. Fasolka szparagowa jest sycąca, pyszna i przede wszystkim zdrowa.

Jeśli również uwielbiasz fasolkę polaną masłem i bułką tartą, ale nie jesz jej zbyt często, ponieważ jest bardzo kaloryczna- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w wersji fit , jest nawet zdrowsza niż ta z wody.

Przepis na fasolkę szparagową w węgierskim stylu

Składniki:

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej

  • łyżka słodkiej papryki mielonej

  • szczypta ostrej papryki mielonej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • szklanka śmietany 18%

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Jak zrobić fasolkę szparagową w węgierskim stylu?

Fasolkę umyj, poucinaj końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy strączki będą już miękkie, odlej pół szklanki wody, w której się ugotowała, fasolkę odcedź i przelej zimną wodą.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wsyp paprykę mieloną i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej wodę po gotowaniu strączków i doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, smacznego.

Papryka słodka mielona

Źródło zdjęcia: canva/ OlgaMiltsova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy