Smakosze.pl
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

canva/ Dar1930

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zrób więc bliskim pyszną niespodzianką i upiecz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Placek zapieczony z kruszonką jest puszysty, wyrośnięty, a słodycz rewelacyjnie łączy się z kwaśnymi łodygami. Poznaj przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie w towarzystwie sezonowych owoców. Przygotujesz je np. z truskawkami, śliwkami i właśnie rabarbarem. Drożdżowy placek z kruszonką jest doskonałym deser do kawy i herbaty w upalne dni. Wszyscy je uwielbiają i proszą o dokładkę, więc cała blacha znika zwykle w jeden, maksymalnie dwa dni.

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

CZYTAJ DALEJ

Placek drożdżowy wymaga odpowiedniego przygotowania, aby był wyrośnięty i puszysty. Kluczowy jest tutaj zaczyn ze świeżych drożdży, który nie urośnie, jeśli dodasz do niego zimne lub gorące mleko.

Całe ciasto przed pieczeniem musi stać około 45 minut do godziny w ciepłym i suchym miejscu, dzięki czemu naturalnie podwoi swoją objętość. Ciasto koniecznie przykryj czystą ściereczką, która utrzyma odpowiednią temperaturę i zapobiegnie wysuszeniu masy.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 25 g drożdży świeżych

  • 50 ml letniego mleka

  • łyżka cukru

  • łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka letniego mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół szklanki cukru

  • jajko

  • pół kostki roztopionego, przestudzonego masła

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • pól kostki miękkiego masła

  • szklanka mąki

  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?

Przygotuj zaczyn: pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, dodaj cukier, mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj miskę i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.

Zrób placek drożdżowy: do większej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj ruszony zaczyn, letnie mleko i wyrabiaj delikatnie, następnie wlej roztopione, ostudzone masło i całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę: miękkie masło wyrób z mąką i cukrem na jednolitą masę.

Z masy uformuj kulę, owiń folia aluminiową i wstaw do lodówki. Łodygi rabarbaru umyj, pozbądź się łykowatych części, resztę pokrój na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto przełóż na prostokątną blachę lub do 2 keksówek, poukładaj kawałki rabarbaru, a na górę pokrusz solidnie ciasto na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50- 60 minut, do suchego patyczka, smacznego.

Pokrojone łodygi rabarbaru

Źródło zdjęcia: canva/ IngridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >