Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zrób więc bliskim pyszną niespodzianką i upiecz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Placek zapieczony z kruszonką jest puszysty, wyrośnięty, a słodycz rewelacyjnie łączy się z kwaśnymi łodygami. Poznaj przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.
Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie w towarzystwie sezonowych owoców. Przygotujesz je np. z truskawkami, śliwkami i właśnie rabarbarem. Drożdżowy placek z kruszonką jest doskonałym deser do kawy i herbaty w upalne dni. Wszyscy je uwielbiają i proszą o dokładkę, więc cała blacha znika zwykle w jeden, maksymalnie dwa dni.
Placek drożdżowy wymaga odpowiedniego przygotowania, aby był wyrośnięty i puszysty. Kluczowy jest tutaj zaczyn ze świeżych drożdży, który nie urośnie, jeśli dodasz do niego zimne lub gorące mleko.
Całe ciasto przed pieczeniem musi stać około 45 minut do godziny w ciepłym i suchym miejscu, dzięki czemu naturalnie podwoi swoją objętość. Ciasto koniecznie przykryj czystą ściereczką, która utrzyma odpowiednią temperaturę i zapobiegnie wysuszeniu masy.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki na zaczyn drożdżowy:
25 g drożdży świeżych
50 ml letniego mleka
łyżka cukru
łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka letniego mleka
opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki cukru
jajko
pół kostki roztopionego, przestudzonego masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
pól kostki miękkiego masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
500 g rabarbaru
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?
Przygotuj zaczyn: pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, dodaj cukier, mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj miskę i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.
Zrób placek drożdżowy: do większej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj ruszony zaczyn, letnie mleko i wyrabiaj delikatnie, następnie wlej roztopione, ostudzone masło i całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę: miękkie masło wyrób z mąką i cukrem na jednolitą masę.
Z masy uformuj kulę, owiń folia aluminiową i wstaw do lodówki. Łodygi rabarbaru umyj, pozbądź się łykowatych części, resztę pokrój na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na prostokątną blachę lub do 2 keksówek, poukładaj kawałki rabarbaru, a na górę pokrusz solidnie ciasto na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50- 60 minut, do suchego patyczka, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ IngridHS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl