Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.05.2022 13:46

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
canva/Timolina

Pomysł na szybki, lekki i pożywny obiad? Placki z cukinii z dodatkiem cebulki i suszonych ziół. Podaj je z gęstym jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na najprostsze placki z cukinii, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych placków.

Placki z cukinii smakują doskonale, są delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko chrupiące, rozpływają się w ustach. Placuszki przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka podstawowych składników, a stworzysz przepyszne danie dla całej rodziny.

Placki to również doskonały pomysł na kolację lub lunch. Danie możesz spokojnie odgrzać w mikrofalówce, a zachowa cały smak. Cukinia jest o wiele lżejsza od ziemniaków i przede wszystkim dostarcza więcej składników odżywczych i witamin.

Cukinia zawiera również mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, a placki usmażysz na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Placki podaj z ulubionymi składnikami, gorąco polecam jogurt grecki i posiekany szczypiorek, palce lizać.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą kolację- tu poznasz przepis na wytrawny placek z cukinii z piekarnika, jest lekki i bardzo puszysty.

Przepis na placki z cukinii

Składniki na około 10 placków:

  • 3 średnie cukinie

  • jajko

  • szczypta suszonego majeranku lub oregano

  • cebula

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

  • jogurt grecki i szczypiorek lub koperek do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić placki z cukinii?

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, odstaw. Na tarce zetrzyj również cebulę i przełóż do miski, dodaj odsączone z wody cukinie. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj.

Konsystencja masy musi być nie za gęsta i nie za rzadka, aby placki nie rozwarstwiły się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj partiami przygotowaną masę.

Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Składniki na placki z cukinii

Źródło zdjęcia: canva/ Kalistratova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa.pl