Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Pomysł na szybki, lekki i pożywny obiad? Placki z cukinii z dodatkiem cebulki i suszonych ziół. Podaj je z gęstym jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na najprostsze placki z cukinii, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych placków.
Placki z cukinii smakują doskonale, są delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko chrupiące, rozpływają się w ustach. Placuszki przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka podstawowych składników, a stworzysz przepyszne danie dla całej rodziny.
Placki to również doskonały pomysł na kolację lub lunch. Danie możesz spokojnie odgrzać w mikrofalówce, a zachowa cały smak. Cukinia jest o wiele lżejsza od ziemniaków i przede wszystkim dostarcza więcej składników odżywczych i witamin.
Cukinia zawiera również mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, a placki usmażysz na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Placki podaj z ulubionymi składnikami, gorąco polecam jogurt grecki i posiekany szczypiorek, palce lizać.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą kolację- tu poznasz przepis na wytrawny placek z cukinii z piekarnika, jest lekki i bardzo puszysty.
Przepis na placki z cukinii
Składniki na około 10 placków:
3 średnie cukinie
jajko
szczypta suszonego majeranku lub oregano
cebula
6 łyżek mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
jogurt grecki i szczypiorek lub koperek do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić placki z cukinii?
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, odstaw. Na tarce zetrzyj również cebulę i przełóż do miski, dodaj odsączone z wody cukinie. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj.
Konsystencja masy musi być nie za gęsta i nie za rzadka, aby placki nie rozwarstwiły się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj partiami przygotowaną masę.
Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Kalistratova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa.pl