Smakosze.pl
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

canva/Timolina

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na szybki, lekki i pożywny obiad? Placki z cukinii z dodatkiem cebulki i suszonych ziół. Podaj je z gęstym jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na najprostsze placki z cukinii, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych placków.

Placki z cukinii smakują doskonale, są delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko chrupiące, rozpływają się w ustach. Placuszki przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka podstawowych składników, a stworzysz przepyszne danie dla całej rodziny.

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

CZYTAJ DALEJ

Placki to również doskonały pomysł na kolację lub lunch. Danie możesz spokojnie odgrzać w mikrofalówce, a zachowa cały smak. Cukinia jest o wiele lżejsza od ziemniaków i przede wszystkim dostarcza więcej składników odżywczych i witamin.

Cukinia zawiera również mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, a placki usmażysz na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Placki podaj z ulubionymi składnikami, gorąco polecam jogurt grecki i posiekany szczypiorek, palce lizać.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą kolację- tu poznasz przepis na wytrawny placek z cukinii z piekarnika, jest lekki i bardzo puszysty.

Przepis na placki z cukinii

Składniki na około 10 placków:

  • 3 średnie cukinie

  • jajko

  • szczypta suszonego majeranku lub oregano

  • cebula

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

  • jogurt grecki i szczypiorek lub koperek do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić placki z cukinii?

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, odstaw. Na tarce zetrzyj również cebulę i przełóż do miski, dodaj odsączone z wody cukinie. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami, wbij jajko, wsyp mąkę i wymieszaj.

Konsystencja masy musi być nie za gęsta i nie za rzadka, aby placki nie rozwarstwiły się podczas smażenia. Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj partiami przygotowaną masę.

Placki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Składniki na placki z cukinii

Źródło zdjęcia: canva/ Kalistratova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >