Smakosze.pl
Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

canva/ Image Professionals GmbH

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

24 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Makaron gotowany w osolonej wodzie jest praktycznie bez smaku. Makaron gotowany bez wody przechodzi smakiem i aromatem całego, przygotowywanego dania. Dowiedz się, jak gotować makaron bez wody i zrób najlepsze spaghetti, zapiekankę i wiele innych potraw.

Gotowanie makaronu bez wody jest dziecinnie proste, a dodatkowo znacznie wzmacnia walory smakowe całej potrawy. Najlepszym przykładem jest spaghetti bolognese. Jeśli podasz osobno ugotowany w wodzie makaron i polejesz go sosem, danie będzie smaczne, ale może o wiele lepsze.

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa. Najważniejszym składnikiem są obierki ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Wystarczy, że makaron dodasz do sosu, a dzięki wysokiej temperaturze nitki najdą smakiem dania. Makaron musi zostać obróbce termicznej z całą potrawą, to sekret doskonałych dań. Przygotuj w ten sposób również zupę lub zapiekankę makaronową z piekarnika, niech makaron ugotuje się z resztą składników.

Makaron możesz również przygotować samodzielnie z kilku bardzo podstawowych składników. Domowy makaron jest najsmaczniejszy- tu poznasz przepis siostry Anastazji na makaron, jest przepyszny.

Jak gotować makaron bez wody?

Makaron nie potrzebuje wody, a wysokiej temperatury, aby był miękki i elastyczny. Świetnym sposobem na ugotowanie makaronu jest dodanie go bezpośrednio do dania, które przygotowujemy.

Makaron ugotuje się zarówno w zupie, jak i sosie, a dzięki zmiękczaniu go w ten sposób, nitki wchłoną smak i aromat potrawy, dzięki czemu całe danie jest jeszcze smaczniejsze. Makaron możemy również odgotować w niewielkiej ilości wody, a później dodać do reszty składników.

Różne rodzaje makaronu

Źródło zdjęcia: canva/ Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 02.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >