Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent
Makaron gotowany w osolonej wodzie jest praktycznie bez smaku. Makaron gotowany bez wody przechodzi smakiem i aromatem całego, przygotowywanego dania. Dowiedz się, jak gotować makaron bez wody i zrób najlepsze spaghetti, zapiekankę i wiele innych potraw.
Gotowanie makaronu bez wody jest dziecinnie proste, a dodatkowo znacznie wzmacnia walory smakowe całej potrawy. Najlepszym przykładem jest spaghetti bolognese. Jeśli podasz osobno ugotowany w wodzie makaron i polejesz go sosem, danie będzie smaczne, ale może o wiele lepsze.
Wystarczy, że makaron dodasz do sosu, a dzięki wysokiej temperaturze nitki najdą smakiem dania. Makaron musi zostać obróbce termicznej z całą potrawą, to sekret doskonałych dań. Przygotuj w ten sposób również zupę lub zapiekankę makaronową z piekarnika, niech makaron ugotuje się z resztą składników.
Makaron możesz również przygotować samodzielnie z kilku bardzo podstawowych składników. Domowy makaron jest najsmaczniejszy- tu poznasz przepis siostry Anastazji na makaron, jest przepyszny.
Jak gotować makaron bez wody?
Makaron nie potrzebuje wody, a wysokiej temperatury, aby był miękki i elastyczny. Świetnym sposobem na ugotowanie makaronu jest dodanie go bezpośrednio do dania, które przygotowujemy.
Makaron ugotuje się zarówno w zupie, jak i sosie, a dzięki zmiękczaniu go w ten sposób, nitki wchłoną smak i aromat potrawy, dzięki czemu całe danie jest jeszcze smaczniejsze. Makaron możemy również odgotować w niewielkiej ilości wody, a później dodać do reszty składników.
Źródło zdjęcia: canva/ Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: 02.pl