Smakosze.pl Produkty Znany kucharz porównał maggi i sos sojowy. Wnioski nie zostawiają żadnych złudzeń
canva/Filippo Carlot, screen z filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować na YouTube

Znany kucharz porównał maggi i sos sojowy. Wnioski nie zostawiają żadnych złudzeń

9 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Piotr Ogiński porównał sos sojowy i uwielbianą przez Polaków przyprawę maggi. Sos sojowy jest o wiele zdrowszy, ma dużo lepszy skład i wzmacnia smak i aromat rosołu, sosów i innych dań. Zdrowszym zamiennikiem maggi jest również świeży lub suszony lubczyk.

Piotr Ogiński jest kucharzem znanym z popularnych programów kulinarnych TopChef i Hell's Kitchen. Ogiński udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować znajdziemy na platformie YouTube, Instagramie, Facebooku i TikToku. Kucharz dzieli się przepisami i kulinarnymi ciekawostkami.

Niedawno Ogiński udostępnił na Instagramie film, w którym porównuje sos sojowy i przyprawę maggi. Przyprawa ta jest bardzo popularna w Polsce i wiele osób dodaje ją do rosołu, sosów i innych dań. Kucharz zwrócił uwagę na jakość, skład i aromat przygotowywanych potraw z dodatkiem obu przypraw w płynie.

Sos sojowy dodajemy zwykle do dań kuchni azjatyckiej. Mamy do wyboru sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy. Każdy z nich różni się nieco intensywnością. Jasny sos sojowy, czyli najbardziej popularny jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy, niż przyprawa maggi. Ogiński wyjaśnia, dlaczego.

Piotr Ogiński porównał skład przyprawy maggi i sosu sojowego

Sos sojowy w składzie zawiera pszenicę, soję oraz sól. Produkty poddawane są naturalnemu procesowi fermentacji. Popularna przyprawa maggi natomiast zrobiona jest z pszenicy, jednak w jej składzie znajdziemy duże ilości soli i konserwantów.

Przyprawa maggi pełna jest również chemicznych wzmacniaczy smaku. Dodanie do rosołu, sosów i innych dań sosu sojowego, podkreśli ich smak i aromat. Przyprawa maggi pod wpływem wysokiej temperatury traci na intensywności.

Jakimi produktami można zastąpić maggi?

Jeśli chcesz doprawić rosół, zamiast maggi wykorzystaj właśnie jasny sos sojowy lub lubczyk. Gałązka świeżego lubczyku dodana do rosołu lub mięsnego sosu wzmocni smak całej potrawy. Zioło w smaku przypomina maggi, jednak jest zdrowy i nie zawiera chemii.

Jeśli nie masz świeżego lubczyku, wykorzystaj lubczyk suszony, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy, że do mięsnego wywaru wsypiesz łyżeczkę przyprawy. Rosół i inne dania będą smakować wyśmienicie.

Pomysł na pożywne i szybkie danie w orientalnym stylu? Makaron z kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu sojowego. Przygotuj również jajka marynowane w sosie sojowym . Będą pyszną przekąską i dodatkiem do domowego ramenu.

sos sojowy
canva/ tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kochamgotowac na Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy