Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń jest mistrzem w gotowaniu aksamitnej zupy pomidorowej. Do zagęszczenia nie używa mąki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.01.2023 12:48

Kuroń jest mistrzem w gotowaniu aksamitnej zupy pomidorowej. Do zagęszczenia nie używa mąki

Kuroń jest mistrzem w gotowaniu aksamitnej zupy pomidorowej. Do zagęszczenia nie używa mąki
canva/mixetto

Zupa pomidorowa według przepisu Jakuba Kuronia zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz nigdy nie zagęszcza jej jednak mąką. Do wywaru dodaje śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewkę. Pomidorówka za każdym razem wychodzi pyszna i aksamitna.

Jakub Kuroń prowadzi stronę internetową kuron.com.pl, na której dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kuroń zdradził, jak przyrządzić aksamitną i gęstą pomidorówkę bez grama mąki.

Do ugotowania zupy pomidorowej potrzebujemy 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego. Możemy wykorzystać również resztkę rosołu z poprzedniego obiadu. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania zup na gotowych kostkach rosołowych. Takie kostki to sama sól i chemiczne ulepszacze.

Zrezygnujmy również z zagęszczania zupy mąką. Jakub Kuroń zagęszcza danie śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewką. Zupę pomidorową podajemy z ulubionymi dodatkami. Jedni wolą ryż, inni makaron lub lane kluski. Pomidorówkę posypujemy również posiekaną natką pietruszki.

Aksamitna pomidorówka z przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 1 żółtko

  • większa marchewka

  • 70 ml śmietany 18%

  • 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego

  • sól, pieprz, cukier

  • natka pietruszki

Jak ugotować gęstą zupę pomidorową bez dodatku mąki?

Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Wywar wlej do garnka, podgrzej delikatnie. Śmietanę przełóż do miski, dodaj żółtko, wlej kilka łyżek letniego wywaru i dokładnie wymieszaj.

Do wywaru dodaj przecier pomidorowy, następnie ugotowaną, miękką marchewkę i zblenduj. Zupę gotuj kilka minut. Dodaj wymieszaną z żółtkiem śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp natką pietruszki i podaj.

Kuroń pokazał również, jak robi kotlety mielone. Są puszyste i pełne smaku. Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj kotlety schabowe według przepisu Jakuba Kuronia. Zachwyty są gwarantowane.

zupa pomidorowa
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com