Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.06.2022 22:44

Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy

marynowane jajka
canva/kuppa_rock

Mamy ciekawy przepis dla wszystkich wielbicieli jaj. Przygotujcie intensywne w smaku marynowane jajka, które będą doskonałe na przekąskę. Najważniejszym ich składnikiem jest sos sojowy, który trzeba wymieszać z octem i cukrem i powstałą marynatą zalać jajka. Po dwóch dniach poczujecie różnicę.

Jajka pojawiają się na naszych stołach głównie w porze śniadaniowej. Jemy je w postaci jajecznicy, jaj sadzonych czy gotowanych. Jednak stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw, np. sałatek, zapiekanek, deserów, ciast.

Dziś jednak pozwolimy jajkom zagrać pierwszoplanową rolę i przygotujemy z nich smaczną przekąskę. Jak? W sumie nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko wykazać się cierpliwością i poczekać na efekt dwa dni. Wytrzymacie?

Jak zrobić marynowane jajka?

Składniki:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki cukru trzcinowego

  • 5 łyżek octu ryżowego

  • 5 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie marynowanych jajek

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek. W kubku wymieszaj cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sos sojowy.

Ugotowane, obrane jajka umieść w wyparzonym słoiku. Powinny być lekko ściśnięte, by nie wypływały na powierzchnię.

Jajka zalej przygotowaną marynatą. Powinny być nią przykryte. Jeśli marynaty jest za mało, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

Słoik z jajkami w marynacie zakręć i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie jajka zrobią się brązowe i nabiorą intensywnego smaku.

Sprawdź też, jak przygotować jajka w koszulce, a także, w jaki sposób zrobić jajka po szkocku.

sos sojowy
sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva/shuchunke Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szczypta.com