Smakosze.pl
marynowane jajka

canva/kuppa_rock

Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Mamy ciekawy przepis dla wszystkich wielbicieli jaj. Przygotujcie intensywne w smaku marynowane jajka, które będą doskonałe na przekąskę. Najważniejszym ich składnikiem jest sos sojowy, który trzeba wymieszać z octem i cukrem i powstałą marynatą zalać jajka. Po dwóch dniach poczujecie różnicę.

Jajka pojawiają się na naszych stołach głównie w porze śniadaniowej. Jemy je w postaci jajecznicy, jaj sadzonych czy gotowanych. Jednak stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw, np. sałatek, zapiekanek, deserów, ciast.

Borowiki w lesie

Jakie grzyby rosną w czerwcu i gdzie je można znaleźć? Odpowiadamy

CZYTAJ DALEJ

Dziś jednak pozwolimy jajkom zagrać pierwszoplanową rolę i przygotujemy z nich smaczną przekąskę. Jak? W sumie nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko wykazać się cierpliwością i poczekać na efekt dwa dni. Wytrzymacie?

Jak zrobić marynowane jajka?

Składniki:

  • 4 jajka

  • 4 łyżki cukru trzcinowego

  • 5 łyżek octu ryżowego

  • 5 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie marynowanych jajek

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek. W kubku wymieszaj cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sos sojowy.

Ugotowane, obrane jajka umieść w wyparzonym słoiku. Powinny być lekko ściśnięte, by nie wypływały na powierzchnię.

Jajka zalej przygotowaną marynatą. Powinny być nią przykryte. Jeśli marynaty jest za mało, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

Słoik z jajkami w marynacie zakręć i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie jajka zrobią się brązowe i nabiorą intensywnego smaku.

Sprawdź też, jak przygotować jajka w koszulce, a także, w jaki sposób zrobić jajka po szkocku.

sos sojowy

sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva/shuchunke

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szczypta.com

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >