Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.
Kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole to prawdziwy hit
Garnek pełen mięsa i warzyw po rosole niejednemu kucharzowi spędził sen z powiek. Wyrzucić szkoda, a wykorzystać nie wiadomo do czego. Jeśli borykacie się z podobnym problemem, wypróbujcie patent babci Heniu na ekonomiczne kotlety mielone. Tą potrawą zajadać się będą ze smakiem wszyscy domownicy.
Tego składnika nie może zabraknąć w zupie szczawiowej. Koniecznie o nim pamiętajPrzepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole
Składniki:
- ½ kg gotowanego mięsa z rosołu (bez kości)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 marchewka z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 kawałek selera z rosołu
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić doskonałe kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole?
Mięso na kotlety mielone obierz z kości. Przepuść je przez maszynkę do mielenia. Warzywa, w tym cebulę oraz czosnek, zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż do mięsa. Dodaj także mąkę ziemniaczaną i jajko.
Masę na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie formuj ze składników niewielkie kotlety mielone.
Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu obtaczaj w bułce tartej i kładź na gorący olej. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz potrawę z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smaczne i zdrowe kotlety możesz zrobić bez użycia dodatkowego tłuszczu. Wiemy, jaki jest najlepszy sposób na odgrzanie uwielbianych kotletów mielonych.
Źródło: YouTube Henia Foks