Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.05.2023 17:05

Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego

sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole
screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.

Kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole to prawdziwy hit

Garnek pełen mięsa i warzyw po rosole niejednemu kucharzowi spędził sen z powiek. Wyrzucić szkoda, a wykorzystać nie wiadomo do czego. Jeśli borykacie się z podobnym problemem, wypróbujcie patent babci Heniu na ekonomiczne kotlety mielone. Tą potrawą zajadać się będą ze smakiem wszyscy domownicy.

Tego składnika nie może zabraknąć w zupie szczawiowej. Koniecznie o nim pamiętaj

Przepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • ½ kg gotowanego mięsa z rosołu (bez kości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 kawałek selera z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić doskonałe kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole?

Mięso na kotlety mielone obierz z kości. Przepuść je przez maszynkę do mielenia. Warzywa, w tym cebulę oraz czosnek, zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż do mięsa. Dodaj także mąkę ziemniaczaną i jajko.

Masę na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie formuj ze składników niewielkie kotlety mielone

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu obtaczaj w bułce tartej i kładź na gorący olej. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz potrawę z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smaczne i zdrowe kotlety możesz zrobić bez użycia dodatkowego tłuszczu. Wiemy, jaki jest najlepszy sposób na odgrzanie uwielbianych kotletów mielonych.

mięso i warzywa z rosołu.png
Canva / margouillatphotos

Źródło: YouTube Henia Foks