Smakosze.pl Przepisy Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich wyborne placki, lepszych nie jadłeś
Screen filmu pochodzi z kanału e-Przepisy kulinarne na Youtube

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich wyborne placki, lepszych nie jadłeś

27 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań, w tym placki ziemniaczane. Poznaj przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Bez tarcia i bez smażenia.

Pieczone placki ziemniaczane. Z czym je podać?

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są rewelacyjnym pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Placki doprawione przesmażoną na maśle cebulą, świeżym koperkiem i szczypiorkiem dosłownie rozpływają się w ustach.

Placki ziemniaczane możesz usmażyć na oleju, jednak polecam przygotować je w piekarniku. Są równie złociste, chrupiące, ale i o wiele zdrowsze i lżejsze. Tłuszcz potrzebny jest wyłącznie do delikatnego posmarowania blachy i placków z góry.

Gotowe placki ziemniaczane podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z gęstą śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Polecam podać je również z wędzonym łososiem i skyrem naturalnym wymieszanym z koperkiem. Smakują fantastycznie.

Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe

Przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków po obiedzie

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 3- 4 łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • jajko
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • olej rzepakowy lub oliwa

Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku?

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do większej miski. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodaj również posiekany koperek i szczypiorek.

Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko i wsyp mąkę, ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj delikatnie tłuszczem.

Wykładaj masę ziemniaczaną. Placki posmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 10 minut, następnie obróć na drugą stronę i dopiecz.

Z ugotowanych ziemniaków przygotujesz również kluski śląskie i kopytka .

placki ziemniaczane.jpg
canva/oksix
Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Dietetyk kliniczny poszedł do Biedronki i wybrał 5 produktów. Poleca je każdemu, ich skład zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy