Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich wyborne placki, lepszych nie jadłeś
Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań, w tym placki ziemniaczane. Poznaj przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Bez tarcia i bez smażenia.
Pieczone placki ziemniaczane. Z czym je podać?
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są rewelacyjnym pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Placki doprawione przesmażoną na maśle cebulą, świeżym koperkiem i szczypiorkiem dosłownie rozpływają się w ustach.
Placki ziemniaczane możesz usmażyć na oleju, jednak polecam przygotować je w piekarniku. Są równie złociste, chrupiące, ale i o wiele zdrowsze i lżejsze. Tłuszcz potrzebny jest wyłącznie do delikatnego posmarowania blachy i placków z góry.
Gotowe placki ziemniaczane podaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z gęstą śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem. Polecam podać je również z wędzonym łososiem i skyrem naturalnym wymieszanym z koperkiem. Smakują fantastycznie.
Przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków po obiedzie
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 3- 4 łyżki mąki pszennej
- cebula
- jajko
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- łyżka masła
- olej rzepakowy lub oliwa
Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku?
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do większej miski. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodaj również posiekany koperek i szczypiorek.
Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko i wsyp mąkę, ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj delikatnie tłuszczem.
Wykładaj masę ziemniaczaną. Placki posmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 10 minut, następnie obróć na drugą stronę i dopiecz.
Z ugotowanych ziemniaków przygotujesz również kluski śląskie i kopytka .