Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.02.2023 19:28

Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej

smażenie wątróbki
Canva / vinicef

Najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że jabłko nie jest jedynym owocem pasującym do smażonej wątróbki. Podmień owoc na słodką gruszkę i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ona z tym daniem. Całość idealnie uzupełni kwaskowata suszona żurawina.

Nietypowy owocowy dodatek do smażonej wątróbki

Smak wątróbki smażonej z jabłkiem i cebulka znamy od dzieciństwa. Dziś wiemy, że to danie możemy wynieść na zupełnie nowy poziom. Proste produkty możesz zamienić w elegancki poczęstunek, podając wątróbkę w towarzystwie grzanek. Wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni tą modyfikacją.

Koniec z moczeniem kotletów schabowych w mleku. Inny produkt nada im większej soczystości

Przepis na soczystą wątróbkę z gruszką i żurawiną

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 gruszki
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • ⅓ szklanki białego wina

Jak zrobić doskonałą w smaku smażoną wątróbkę?

Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na gorący tłuszcz warzywo. Podsmażaj do miękkości.

Do miękkiej cebuli dołóż suszoną żurawinę. Oba składniki wymieszaj. Następnie dodaj do nich wątróbkę i smaż, aż ta ładnie się zrumieni i przestanie puszczać wodę. Przypraw danie za pomocą pieprzu.

W międzyczasie przygotuj gruszki do wątróbki. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki z pominięciem gniazd nasiennych. Dołóż je na patelnię pod sam koniec smażenia dania razem z białym winem. Całość trzymaj na ogniu, aż gruszki zrobią się miękkie.

Potrawę dopraw solą. Udekoruj ją także posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z ziemniakami w formie obiadu lub jako przekąskę w towarzystwie grzanek. Wątróbka najlepiej smakuje zaserwowana od razu po przyrządzeniu. Tomasz Strzelczyk zdradził najlepszy patent na pryskającą podczas smażenia wątróbkę. Smakowity sos sprawi, że danie będzie smakować jak nigdy wcześniej.

krojenie gruszki.png
Canva / Professor25