Zrób na Dzień Babci tę sałatkę. Rewelacja, wszyscy poproszą o przepis
Ta warstwowa sałatka to kolejny świetny tradycyjny przepis od Heni Foks. Jedna z ulubionych kucharek Polaków łączy w niej najprostsze smaki – kiełbasę, ser i jajka. Daje to pyszny, złożony efekt.
Sałatka Heni Foks
Henia Foks nazywa tę sałatkę odwróconą . Rzeczywiście, by prezentowała się należycie, jej dolna warstwa musi przed podaniem stać się górną. Technika jest jednak prosta i nie należy jej się obawiać.
Kilka prostych składników łączy się w tej sałatce dzięki sosowi. W przepisie kucharki jest to zwykły majonez . Ze względu na kaloryczną oszczędność można jednak zastąpić go jogurtem greckim lub skyrem , o podobnej konsystencji i delikatniejszym smaku.
Jajeczna sałatka warstwowa
Henia podaje tę sałatkę w odświętnej wersji . Używa do niej jeszcze jednego jajka i pomidorków koktajlowych. Można jednak pominąć ten element, jeśli okaże się zbyt czasochłonny podczas intensywnych przygotowań do przyjęcia np. na dzień babci .
Składniki
- 4 jajka
- 150 g sera żółtego
- 200 g kiełbasy lub wędliny
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 ml jogurtu greckiego (lub majonezu)
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: jajka, pomidorki koktajlowe itp. do dekoracji
Sałatka na dzień babci
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych okach. Ser żółty trzemy drobno. Szczypiorek siekamy, a ogórki i kiełbasę kroimy w drobną kostkę . Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka i ser mieszamy w misce. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i układamy w niej warstwę jajeczną. Mocno dociskamy.
Jajka polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem . Wykładamy warstwę z ogórków kiszonych. Dociskamy, polewamy znów jogurtem, a następnie układamy wędlinę. Sałatkę jeszcze raz polewamy jogurtem, posypujemy szczypiorkiem, uciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki sałatkę nakrywamy półmiskiem, talerzem lub deską do krojenia. Energicznie odwracamy . Po zdjęciu keksówki i folii sałatkę jeszcze raz smarujemy jogurtem, dekorujemy i odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na inną niż zwykle fasolkę po bretońsku i najbardziej tradycyjne faworki .