Smakosze.pl Przepisy Zrób na Dzień Babci tę sałatkę. Rewelacja, wszyscy poproszą o przepis
Fot. YouTube/Henia Foks

Zrób na Dzień Babci tę sałatkę. Rewelacja, wszyscy poproszą o przepis

18 stycznia 2025

Ta warstwowa sałatka to kolejny świetny tradycyjny przepis od Heni Foks. Jedna z ulubionych kucharek Polaków łączy w niej najprostsze smaki – kiełbasę, ser i jajka. Daje to pyszny, złożony efekt.

Sałatka Heni Foks

Henia Foks nazywa tę sałatkę odwróconą . Rzeczywiście, by prezentowała się należycie, jej dolna warstwa musi przed podaniem stać się górną. Technika jest jednak prosta i nie należy jej się obawiać.

Kilka prostych składników łączy się w tej sałatce dzięki sosowi. W przepisie kucharki jest to zwykły majonez . Ze względu na kaloryczną oszczędność można jednak zastąpić go jogurtem greckim lub skyrem , o podobnej konsystencji i delikatniejszym smaku.

składniki sałatki
Fot. YouTube/Henia Foks
Nowa opłata w Biedronce, będzie naliczana nawet w kasach samoobsługowych. Kliencie, uważaj

Jajeczna sałatka warstwowa

Henia podaje tę sałatkę w odświętnej wersji . Używa do niej jeszcze jednego jajka i pomidorków koktajlowych. Można jednak pominąć ten element, jeśli okaże się zbyt czasochłonny podczas intensywnych przygotowań do przyjęcia np. na dzień babci .

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g kiełbasy lub wędliny
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml jogurtu greckiego (lub majonezu)
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: jajka, pomidorki koktajlowe itp. do dekoracji

Sałatka na dzień babci

Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych okach. Ser żółty trzemy drobno. Szczypiorek siekamy, a ogórki i kiełbasę kroimy w drobną kostkę . Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem.

Jajka i ser mieszamy w misce. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i układamy w niej warstwę jajeczną. Mocno dociskamy.

Jajka polewamy jogurtem i posypujemy szczypiorkiem . Wykładamy warstwę z ogórków kiszonych. Dociskamy, polewamy znów jogurtem, a następnie układamy wędlinę. Sałatkę jeszcze raz polewamy jogurtem, posypujemy szczypiorkiem, uciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki sałatkę nakrywamy półmiskiem, talerzem lub deską do krojenia. Energicznie odwracamy . Po zdjęciu keksówki i folii sałatkę jeszcze raz smarujemy jogurtem, dekorujemy i odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na inną niż zwykle fasolkę po bretońsku i najbardziej tradycyjne faworki .

odwracanie sałatki
Fot. YouTube/Henia Foks
Dla seniora nie ma lepszego warzywa. Jest prawie za darmo, a to kopalnia witamin
Pokrój banany, ułóż na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten deser to hit nad hitami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy