Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na próbę zupę jogurtową. Jeden dodatek sprawia, że smakuje nieziemsko
Fot. YouTube/TureckaOliwka

Zrobiłem na próbę zupę jogurtową. Jeden dodatek sprawia, że smakuje nieziemsko

6 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Turecka zupa jogurtowa nie ma sobie równych. Poznaj nieskomplikowany sposób i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą mogli się nadziwić, co przygotowałeś, ale już po pierwszej łyżce polubią smak dania. Zrób, a nie będziesz żałować.

Zupa jogurtowa, czyli sposób na proste i smaczne danie

Choć dla niektórych czytelników zupa jogurtowa może być sporym zaskoczeniem, a nawet absurdem, warto dowiedzieć się, dlaczego dobrze jest przygotować ją na obiad. Zalet jest cała masa, ale jedną z tych największych jest smak. Jogurt w połączeniu z innymi składnikami tworzy coś naprawdę niezwykłego. Jeżeli lubisz wszelkiego rodzaju sosy jogurtowe, to ta zupa jest dla ciebie.

Ponadto zupę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Jest więc doskonałą opcją dla wszystkich tych, którzy nie mają wiele czasu na spędzanie w kuchni. Zupa jogurtowa jest także tania, ponieważ powstaje z dosłownie kilku składników, które możesz mieć pod ręką. O tym, z czego powstaje oraz jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.

skąłdniki na zupę.jpg
Fot. YouTube/TureckaOliwka
Włóż laskę cynamonu do fusów z kawy. Ten patent zasługuje na medal

Zupa jogurtowa z kilku składników

Jak sama nazwa wskazuje, zupa z poniższego przepisu powstaje z jogurtu naturalnego. Składnik, choć nietypowy, nadaje daniu doskonały smak oraz odpowiednią konsystencję. Oprócz tego składnika potrzebne będzie między innymi ryż oraz przyprawy. O tym, jakie dokładnie składniki są potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka soli
gotowanie zupy.jpg
Fot. YouTube/TureckaOliwka

Przepis na turecką zupę jogurtową

Przygotowanie zupy rozpocznij od wlania wody do garnka. Zagotuj ją, a następnie wsyp ryż i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania z pozostałych składników przygotuj wkład do zupy. W tym celu do miski przełóż jogurt i dodaj żółtko oraz mąkę. Wymieszaj składniki. Do jednolitej masy wlej dwie łyżki gorącej wody z garnka i zahartuj jogurt.

Połączone składniki wlej do garnka. Wymieszaj składniki i wsyp sól. Zupę gotuj na średnim ogniu.

W małym rondlu roztop masło. Wsyp miętę i mieszając składniki, gotuj je przez chwilę. Zawartość mniejszego garnka dodaj do zupy. Wymieszaj. Zupa jogurtowa jest gotowa i śmiało możesz podać ją na obiad.

Sprawdź także przepis na kiełbasę w słoikach oraz wypróbuj nietypowy sposób na gołąbki z kapusty .

talerz zupy.jpg
Fot. YouTube/TureckaOliwka
Przepis na ten bulion mam z notatnika babci. Na stawy nie ma nic lepszego
Pilne, nie żyje uczestniczka MasterChef Junior, 17-letnia Aleksandra S. Są pierwsze ustalenia prokuratury
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy