Zrobiłem na próbę zupę jogurtową. Jeden dodatek sprawia, że smakuje nieziemsko
Turecka zupa jogurtowa nie ma sobie równych. Poznaj nieskomplikowany sposób i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą mogli się nadziwić, co przygotowałeś, ale już po pierwszej łyżce polubią smak dania. Zrób, a nie będziesz żałować.
Zupa jogurtowa, czyli sposób na proste i smaczne danie
Choć dla niektórych czytelników zupa jogurtowa może być sporym zaskoczeniem, a nawet absurdem, warto dowiedzieć się, dlaczego dobrze jest przygotować ją na obiad. Zalet jest cała masa, ale jedną z tych największych jest smak. Jogurt w połączeniu z innymi składnikami tworzy coś naprawdę niezwykłego. Jeżeli lubisz wszelkiego rodzaju sosy jogurtowe, to ta zupa jest dla ciebie.
Ponadto zupę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Jest więc doskonałą opcją dla wszystkich tych, którzy nie mają wiele czasu na spędzanie w kuchni. Zupa jogurtowa jest także tania, ponieważ powstaje z dosłownie kilku składników, które możesz mieć pod ręką. O tym, z czego powstaje oraz jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Zupa jogurtowa z kilku składników
Jak sama nazwa wskazuje, zupa z poniższego przepisu powstaje z jogurtu naturalnego. Składnik, choć nietypowy, nadaje daniu doskonały smak oraz odpowiednią konsystencję. Oprócz tego składnika potrzebne będzie między innymi ryż oraz przyprawy. O tym, jakie dokładnie składniki są potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 l wody
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 3 łyżki ryżu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka soli

Przepis na turecką zupę jogurtową
Przygotowanie zupy rozpocznij od wlania wody do garnka. Zagotuj ją, a następnie wsyp ryż i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania z pozostałych składników przygotuj wkład do zupy. W tym celu do miski przełóż jogurt i dodaj żółtko oraz mąkę. Wymieszaj składniki. Do jednolitej masy wlej dwie łyżki gorącej wody z garnka i zahartuj jogurt.
Połączone składniki wlej do garnka. Wymieszaj składniki i wsyp sól. Zupę gotuj na średnim ogniu.
W małym rondlu roztop masło. Wsyp miętę i mieszając składniki, gotuj je przez chwilę. Zawartość mniejszego garnka dodaj do zupy. Wymieszaj. Zupa jogurtowa jest gotowa i śmiało możesz podać ją na obiad.
Sprawdź także przepis na kiełbasę w słoikach oraz wypróbuj nietypowy sposób na gołąbki z kapusty .
