Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kapustę i natnij w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.03.2025 08:37

Weź kapustę i natnij w ten sposób. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

nacinanie kapusty
Fot. YouTube/Naturalnie i Smacznie

Tego jeszcze nie grali. Przez proste nacięcie kapusty możesz wyczarować uwielbiane przez Polaków danie. Będzie nieco odmienne w formie, za to idealne w smaku. Domyślasz się już, o którą potrawę chodzi?

Najprostszy sposób na gołąbki

Gołąbki należą do klasyki polskich dań. Nie ma osoby, która nie znałaby smaku dania z kapusty i mielonego mięsa. Choć przepadają za nim wszyscy, nie każdemu chce się je przygotowywać własnoręcznie. Nie ma co się dziwić, bo proces jest żmudny i wymaga sporej dawki cierpliwości.

Dla wszystkich leniuchów, którzy kochają smak gołąbków, mamy rozwiązanie tej kwestii. Jest nim przepis na gołąbki, który przedstawiamy poniżej. Właściwie to nie powinien to być przepis na to, jak zrobić gołąbki, tylko przepis na to, jak zrobić je łatwo i szybko. Wypróbuj sposób, a gwarantujemy, że będziesz sięgać po niego bardzo często. 

nacinanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Naturalnie i Smacznie
Ceny uwielbianego produktu szybują w górę. Branża obwinia przepisy UE

Kapusta, mięso i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem gołąbków z tego przepisu jest kapusta. W tym wypadku nie ma żadnych odstępstw. Jeżeli chodzi o inne dodatki, to niezbędne będzie mięso, ryż, cebula oraz przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Potrzebne będą także składniki na sos pomidorowy. Wszystkie wypisaliśmy poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 200 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
zawijanie gołąbków.jpg
Fot. YouTube/Naturalnie i Smacznie

Przepis na gołąbki

Przygotowanie gołąbków rozpocznij od przyrządzenia kapusty. W tym przepisie przebiega to nieco inaczej, dlatego trzymaj się wytycznych. Kapustę natnij, dzieląc ją na trójkąty. Następnie wytnij z niej głąb, a pozostałą część gotuj we wrzątku przez około 4-5 minut. Liście odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Mięso przełóż do miski i dodaj do niego posiekane w drobną kostkę cebule. Do składników wsyp nieugotowany ryż oraz dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dopraw 1 łyżeczką soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki na jednolity farsz.

Pojedyncze liście kapusty rozłóż na blacie. Na środek każdego z nich nałóż farsz, a następnie zawiń w rulon. Spód garnek wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich warstwę gołąbków i przełóż je liśćmi. Czynność powtarzaj, do momentu ułożenia wszystkich gołąbków. 

Do miski wlej wodę i dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wlej olej i wsyp łyżeczkę soli. Składniki wymieszaj na jednolity sos i zalej nim gołąbki. Duś je przez godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe danie podawaj na obiad.

Sprawdź jaki rodzaj oleju rzepakowego jest najlepszy oraz do czego w pomysłowy sposób wykorzystać drożdże.

duszone gołąbki.jpg
Fot. YouTube/Naturalnie i Smacznie