Smakosze.pl Przepisy Zupa chrzanowa z boczkiem - przepis na nieoczywiste pierwsze danie
canva/cegli

Zupa chrzanowa z boczkiem - przepis na nieoczywiste pierwsze danie

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysł na aromatyczną i smaczną zupę dla całej rodziny? Ugotuj zupę chrzanową z boczkiem, zupa jest gęsta, a podana z jajkiem i chipsami z boczku wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z boczkiem.

Zupa z tartym chrzanem to pomysł nie tylko na pyszny, świąteczny obiad, ale również na doskonałe danie w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta, kremowa, o wyraźnym, chrzanowym smaku i wyczuwalnej nucie suszonego majeranku.

Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym , aby miała jeszcze lepszy smak i aromat. Przed dodaniem świeżego, tartego chrzanu do wywaru, sparz go wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Zupę podaj z chipsami z boczku, które również przygotujesz błyskawicznie.

Ugotuj równie smaczną i niezwykłą zupę- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z mięsem mielonym , idealną na rozgrzewający i pożywny obiad.

Przepis na zupę chrzanową z boczkiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 łyżki świeżego, startego chrzanu

  • 150 g boczku wędzonego

  • 3 jajka

  • cebula

  • szczypta majeranku

  • 4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem?

Na początku zetrzyj chrzan i sparz go wrzątkiem. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, pokrój 3/4 boczku, kilka plastrów zostaw do zrobienia chipsów. Pokrojony boczek dodaj do cebuli i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość oprósz majerankiem i ponownie smaż chwilę.

Do garnka wlej bulion i gotuj 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie ugotuj na twardo jajka i na patelni, najlepiej grillowej, usmaż całe plastry boczku, aby powstały chipsy. Do zupy dodaj chrzan, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze chwilę. Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru.

Tarty chrzan
undefined

Źródło zdjęcia: canva/eskymaks

Zupę zblenduj, aby powstał krem, w razie potrzeby zagęść ją odrobiną mąki. Zupę chrzanową podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i chipsami z boczku.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy