Zupa dyniowa z kurczakiem. Pyszna i sycąca
Zupa dyniowa z kurczakiem to pomysł na wyśmienitą zupę w tajskim stylu. Doprawiona imbirem, przyprawą curry, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki jest bardzo aromatyczna i tak smaczna, że nie zamienisz już jej na tradycyjną zupę z dyni. Poznaj przepis na wyjątkową zupę dyniową z kurczakiem w orientalnym stylu.
Znudziła Ci się klasyczna zupa dyniowa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zupa tajska dyniowa z kurczakiem spełni Twoje oczekiwania. Danie jest pożywne i bardzo aromatyczne. Zupa ma złożony smak- jest pikantna, słodka, słona z lekką nutą goryczki i odrobinę kwaskowata.
Złożoność smaków kuchni tajskiej nazywana jest smakiem umami, czyli połączeniem wszystkich 5 znanych smaków. To właśnie umami sprawia, że każde danie orientalnej, tajskiej kuchni jest tak smaczne i doskonale doprawione.
Zupę dyniową z kurczakiem ugotuj na bulionie warzywnym i podaj z posiekaną kolendrą, która jest jednym z podstawowych składników azjatyckiej kuchni. Jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, możesz zamienić ją na świeżą natkę pietruszki, która również doda zupie świeżości i ładnego, ziołowego aromatu.
Ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, kaffirem i pomidorami. Zupa jest bardzo esencjonalna i rozgrzewająca, jest idealna na obiad.
Przepis na zupę dyniową z kurczakiem
Składniki na 3-4 porcje:
-
300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
-
średnia marchewka
-
czerwona cebula
-
2 ząbki czosnku
-
pierś z kurczaka
-
3 cm korzenia imbiru
-
szczypta chili
-
2 łyżki sosu sojowego jasnego
-
750 ml bulionu warzywnego
-
200 ml mleka kokosowego
-
sok z połówki limonki
-
świeża kolendra lub natka pietruszki
-
łyżka masła
-
przyprawa curry
Jak zrobić zupę dyniową z kurczakiem?
Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie plastry, oprósz przyprawą curry i odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, zetrzyj na tarce imbir, pokrój w słupki marchewkę. W garnku z grubym dnem na maśle podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj kurczaka i smaż kilka minut.
Do garnka włóż pokrojoną dynię, marchewkę, imbir i smaż 3-5 minut na wolnym ogniu. Zagotuj bulion i wlej go do mięsa i warzyw, dodaj sos sojowy, szczyptę chili i gotuj przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
Źródło zdjęcia: canva/ SarapulSar38 Do zupy wlej mleko kokosowe, sok z limonki, podgotuj chwilę. Całość dopraw do smaku przyprawą curry . Podaj z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.