Zupa tajska Tom Yum - rozgrzewający pomysł na obiad
Prosta, orientalna, rozgrzewająca o zniewalającym smaku- taka właśnie jest zupa tajska Tom Yum. Zupa z krewetkami gotowana jest na wywarze z kaffiru, trawy cytrynowej i galangalu, które nadają jej wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak przygotować tajską zupę Tom Yum.
Tom Yum jest tradycyjną, tajską zupą o doskonałym, orientalnym smaku. Zupa Tom Yum ma smak umami, czyli wyodrębniony piąty smak, który łączy smaki podstawowe. Zupa Tom Yum jest pikantna, słona, kwaśna i z lekką nutą goryczki. Zupę przygotuj z krewetkami, jeśli jednak nie przepadasz za owocami morza, do wrzącej wody, oprósz trawy cytrynowej i liści kaffiru, dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka.
Pasta Tom Yum, podobnie jak kaffir, sos rybny i inne orientalne przyprawy, jest niezbędna do przygotowania doskonałej w smaku zupy Tom Yum. Pasta to bogactwo aromatycznych ziół i przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, chili, czosnek, kaffir, dzięki którym zupa nabiera doskonałego smaku. Liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową dostaniesz w sklepach z kuchniami świata. Sos rybny natomiast, kolendrę, krewetki i mleko kokosowe w każdym większym markecie.
Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę tajską z krewetkami w sosie pomarańczowym z limonką.
Przepis na tajską zupę Tom Yum
Składniki na 4 porcje:
15 obranych, dużych krewetek
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki pasty Tom Yum
3 papryczki chili
3 szalotki
pomidor
4 liście kaffiru
łodyga trawy cytrynowej
kawałek imbiru lub galangalu ok 3,5 cm
sok z połówki limonki
3 łyżki sosu rybnego
łyżka cukru brązowego
świeża kolendra
Jak ugotować zupę tajską Tom Yum?
Krewetki rozmroź kilka godzin przed przygotowaniem dania. Wyłóż je z opakowania, przełóż do miski, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki, aby się rozmroziły. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj, dodaj imbir, liście kaffiru, natnij trawę cytrynową i również dodaj do wywaru, całość gotuj przez kilka minut, następnie wlej mleko kokosowe.
Po zagotowaniu dodaj posiekane papryczki chili, pokrojone szalotki, pomidora, całość dopraw pastą Tom Yum, sosem rybnym sokiem z limonki i cukrem, gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu, następnie wyjmij imbir, trawę cytrynową i liście.
Na sam koniec dodaj krewetki i gotuj przez minutę, następnie oprósz posiekaną kolendrą, wymieszaj i od razu podawaj.
Smacznego.