Smakosze.pl Przepisy Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Przepis krok po kroku
canva/Tatiana Goskova's Images

Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Przepis krok po kroku

17 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z rozmarynem, prażonymi pestkami i sosem balsamicznym to świetny pomysł na pożywny i bardzo aromatyczny obiad. Danie jest lekkie, świeże i sprawdzi się zarówno w chłodne, jak i upalne dni. Poznaj przepis krok po kroku na wyśmienitą zupę dyniową z pieczonej dyni.

Zupa krem z pieczonej dyni to pomysł na błyskawiczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Dane wychodzi za każdym razem, a do zupy wykorzystuję tylko kilka prostych składników. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i jest totalną bombą witaminową.

Dynię przed gotowaniem zupy piekę w piekarniku z rozmarynem i marynatą z oliwy, czosnku i imbiru, jest bardzo aromatyczna i nadaje świetny smak. Krem podaję z gałązkami rozmarynu, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni, w ten sposób dodaję zupie włoskiego, świeżego akcentu.

Dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej formie- tu poznasz przepis na pyszne kluski z dynią , są lekkie i pyszne. Dynię dodasz również do ciast i deserów- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z jabłkami, dynią i pomarańczą.

Przepis na zupę dyniową z pieczonej dyni

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1,5 kg dyni

  • 3 ząbki czosnku

  • 3-4 gałązki rozmarynu

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do podania:

  • świeży rozmaryn

  • sos balsamiczny

  • prażone pestki dyni

Jak zrobić zupę z pieczonej dyni?

Dynię pokrój w półksiężyce, wyjmij pestki i miąższ, nie obieraj ze skóry, oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj kawałki dyni i rozmaryn, wysmaruj je marynatą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 20 minut.

W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni, pestki będą gotowe, kiedy zaczną intensywnie pachnieć, a na patelni wytrąci się smużka oleju. Upieczoną dynię obierz ze skóry, przełóż do garnka.

Pieczona dynia z rozmarynem

Źródło zdjęcia: canva/oksix Wlej wodę i zblenduj na gęsty krem, podgotuj na wolnym gazie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, oprósz pestkami dyni, udekoruj gałązką rozmarynu i polej sosem balsamicznym, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy