Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Przepis krok po kroku
Zupa dyniowa z pieczonej dyni z rozmarynem, prażonymi pestkami i sosem balsamicznym to świetny pomysł na pożywny i bardzo aromatyczny obiad. Danie jest lekkie, świeże i sprawdzi się zarówno w chłodne, jak i upalne dni. Poznaj przepis krok po kroku na wyśmienitą zupę dyniową z pieczonej dyni.
Zupa krem z pieczonej dyni to pomysł na błyskawiczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Dane wychodzi za każdym razem, a do zupy wykorzystuję tylko kilka prostych składników. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i jest totalną bombą witaminową.
Dynię przed gotowaniem zupy piekę w piekarniku z rozmarynem i marynatą z oliwy, czosnku i imbiru, jest bardzo aromatyczna i nadaje świetny smak. Krem podaję z gałązkami rozmarynu, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni, w ten sposób dodaję zupie włoskiego, świeżego akcentu.
Dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej formie- tu poznasz przepis na pyszne kluski z dynią , są lekkie i pyszne. Dynię dodasz również do ciast i deserów- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z jabłkami, dynią i pomarańczą.
Przepis na zupę dyniową z pieczonej dyni
Składniki na 3-4 porcje:
-
1,5 kg dyni
-
3 ząbki czosnku
-
3-4 gałązki rozmarynu
-
łyżeczka imbiru mielonego
-
sól, pieprz
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Do podania:
-
świeży rozmaryn
-
sos balsamiczny
-
prażone pestki dyni
Jak zrobić zupę z pieczonej dyni?
Dynię pokrój w półksiężyce, wyjmij pestki i miąższ, nie obieraj ze skóry, oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj kawałki dyni i rozmaryn, wysmaruj je marynatą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 20 minut.
W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni, pestki będą gotowe, kiedy zaczną intensywnie pachnieć, a na patelni wytrąci się smużka oleju. Upieczoną dynię obierz ze skóry, przełóż do garnka.
Źródło zdjęcia: canva/oksix Wlej wodę i zblenduj na gęsty krem, podgotuj na wolnym gazie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, oprósz pestkami dyni, udekoruj gałązką rozmarynu i polej sosem balsamicznym, smacznego.