Smakosze.pl Przepisy Zupa gołąbkowa przepis
canva/IrinaAntonova

Zupa gołąbkowa przepis

25 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.

Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków . Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków.

Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami .

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki na 6-7 porcji:

  • 300 g mięsa mielonego

  • mała włoska kapusta

  • torebka ryżu białego

  • cebula

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów drobno krojonych

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka oregano

  • sól, pieprz

  • śmietana 18%

  • posiekany koperek lub natka pietruszki do podania

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak ugotować zupę gołąbkową?

Posiekaj cebulę i czosnek, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj kapustę na cienkie kawałki. Na patelni zeszklij na oliwie czosnek, cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż, aż odrobinę zmiękną.

W większym garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, następnie dodaj podsmażone warzywa, wsypy oregano i ponownie smaż chwilę na wolnym ogniu.

Do garnka dodaj posiekaną kapustę, dokładnie wymieszaj i zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i surowy ryż i gotuj przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z kleksem śmietanki i posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Smacznego.

Kapusta

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy