Rozpływające się w ustach gołąbki w sosie pomidorowym wg przepisu Ani Starmach
Gołąbki nie są potrawą, którą można cieszyć się w kilka chwil od rozpoczęcia gotowania - warto przy tym pamiętać, że ich smak z nawiązką wynagradzają włożony w nie wysiłek. Ania Starmach zaprezentowała swój własny przepis, z którego gołąbki wręcz rozpływają się w ustach. Gdy tylko spróbujesz jej wersji, już nigdy nie wrócisz do innych receptur.
Gołąbki są jednym z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej i praktycznie w każdym domu przygotowuje się je stosunkowo często. Wymagają jednak dużej ilości pracy, aby zarówno farsz, jak i sos spełniały wysokie oczekiwania jedzących, w końcu Polacy są specjalistami w ocenianiu ich smaku.
Ania Starmach stara się, aby jej gołąbki jak najbardziej przypominały te wychodzące spod ręki mam lub babć, co pozwala na przypomnienie sobie nostalgicznych czasów dzieciństwa. Cały proces gotowania można zmieścić w około dwóch godzinach, dlatego należy zarezerwować sobie trochę czasu.
Przepis na gołąbki Anny Starmach
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
140 g białego ryżu
1 litr passaty
2 litry rosołu
2 łyżki masła
2 duże cebule
1 kapusta
sól
pieprz
3 łyżki śmietany
Zacznij od oderwania wierzchnich liści z główki kapusty i wycięciu z niej głąba. Sparz ją w garnku z lekko osoloną, wrzącą wodą i powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na roztopionym maśle, aż stanie się szklista.
Mięso samodzielnie zmiel w maszynce i przełóż je do dużej miski. Ugotuj ryż na półtwardo i odstaw go do ostudzenia. Do mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, sól i pieprz, a następnie dokładnie całość wymieszaj. Na każdym liściu połóż porcję farszu i zawiń je w kształt gołąbków.
Na dnie garnka o grubym dnie ułóż kilka oderwanych zawczasu liści. Na nich rozłóż zawinięte gołąbki. Zalej je ciepłym rosołem i postaw garnek na gazie o średniej mocy. Gotuj danie przez około jedną godzinę. Po ugotowaniu zlej bulion do osobnego naczynia i zredukuj go. Wlej do niego passatę oraz śmietanę. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego.
Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszny farsz do gołąbków, a także pyszną surówkę witaminową z kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/LauriPatterson, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach