Smakosze.pl
Gołąbki Anny Starmach

TRICOLORS/East News; canva/LauriPatterson, Getty Images Signature

Rozpływające się w ustach gołąbki w sosie pomidorowym wg przepisu Ani Starmach

26 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki nie są potrawą, którą można cieszyć się w kilka chwil od rozpoczęcia gotowania - warto przy tym pamiętać, że ich smak z nawiązką wynagradzają włożony w nie wysiłek. Ania Starmach zaprezentowała swój własny przepis, z którego gołąbki wręcz rozpływają się w ustach. Gdy tylko spróbujesz jej wersji, już nigdy nie wrócisz do innych receptur.

Gołąbki są jednym z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej i praktycznie w każdym domu przygotowuje się je stosunkowo często. Wymagają jednak dużej ilości pracy, aby zarówno farsz, jak i sos spełniały wysokie oczekiwania jedzących, w końcu Polacy są specjalistami w ocenianiu ich smaku.

Ania Starmach stara się, aby jej gołąbki jak najbardziej przypominały te wychodzące spod ręki mam lub babć, co pozwala na przypomnienie sobie nostalgicznych czasów dzieciństwa. Cały proces gotowania można zmieścić w około dwóch godzinach, dlatego należy zarezerwować sobie trochę czasu.

Przepis na gołąbki Anny Starmach

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego

  • 140 g białego ryżu

  • 1 litr passaty

  • 2 litry rosołu

  • 2 łyżki masła

  • 2 duże cebule

  • 1 kapusta

  • sól

  • pieprz

  • 3 łyżki śmietany

Zacznij od oderwania wierzchnich liści z główki kapusty i wycięciu z niej głąba. Sparz ją w garnku z lekko osoloną, wrzącą wodą i powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i podsmaż na roztopionym maśle, aż stanie się szklista.

panierowanie schabowych

Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej

CZYTAJ DALEJ

Mięso samodzielnie zmiel w maszynce i przełóż je do dużej miski. Ugotuj ryż na półtwardo i odstaw go do ostudzenia. Do mięsa dodaj ryż, podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, sól i pieprz, a następnie dokładnie całość wymieszaj. Na każdym liściu połóż porcję farszu i zawiń je w kształt gołąbków.

Na dnie garnka o grubym dnie ułóż kilka oderwanych zawczasu liści. Na nich rozłóż zawinięte gołąbki. Zalej je ciepłym rosołem i postaw garnek na gazie o średniej mocy. Gotuj danie przez około jedną godzinę. Po ugotowaniu zlej bulion do osobnego naczynia i zredukuj go. Wlej do niego passatę oraz śmietanę. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego.

Po więcej przepisów na wyśmienite dania zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie na niej sposób na pyszny farsz do gołąbków, a także pyszną surówkę witaminową z kapusty.

Gołąbki w sosie

Źródło zdjęcia: canva/LauriPatterson, Getty Images Signature

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >