Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku
Zupa gulaszowa z indyka to pomysł na wyśmienite, pożywne danie dla całej rodziny. Zupa z papryk, cukinii, cebuli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw smakuje rewelacyjnie. Mięso z indyka jest lżejsze od wieprzowiny, dzięki czemu gulasz będzie równie smaczny, ale znacznie zdrowszy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z indyka.
Zupa gulaszowa z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu gotowanego na wieprzowinie. Zupa jest równie gęsta, bardzo aromatyczna, smaczna i kolorowa, dzięki różnorodności warzyw i innych składników. Gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa, tak smakuje fantastycznie.
Indyk jest chudym i najzdrowszym mięsem, jakie możemy kupić w sklepach. Indyki hodowlane, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu, dzięki czemu mięso jest pozbawione chemii i sztucznych substancji. Mięso indycze nie zawiera również tłuszczu i przerostów, jest chude i mało kaloryczne.
Jeśli szukasz pomysłu na dania z indykiem- tu poznasz potrawkę z indyka, z jabłkami i rozmarynem , jest doskonała na obiad. Z indykiem możesz również przygotować wyśmienite gołąbki z kaszą , podaj je z sosem pomidorowym, a zachwycą wszystkich.
Przepis na zupę gulaszową z indyka
Składniki:
-
500 g mięsa z indyka
-
duża papryka czerwona
-
duża papryka żółta
-
cukinia
-
2 ząbki czosnku
-
czerwona cebula
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
szczypta papryki wędzonej
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
puszka pomidorów krojonych
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zupę gulaszową z indyka?
Mięso umyj, oczyść, pokrój, oprósz pieprzem, solą i podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do garnka. Pokrój w kostkę papryki, cukinię, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni zeszklij na oleju czosnek z cebulką, następnie dodaj pokrojone warzywa, oprósz je solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną i smaż przez kilka minut, następnie dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/oceane2508 Warzywa przełóż do garnka z mięsem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Gdy mięso i warzywa będą idealnie miękkie, gulasz dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, papryką wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.