Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem
Adam Moskal
Adam Moskal 13.07.2021 02:00

Lekkie i zdrowe gołąbki z kaszą i indykiem

Projekt bez tytułu (5)
canva.com/jabiru

Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania, która jest ciężkostrawna. Farsz wykonany jest głównie z kaszy jęczmiennej i mielonego indyka, co pozwala na sporządzenie znacznie lżejszej potrawy. Aby wzmocnić smak warto użyć więcej czosnku, a przy podaniu posypać gołąbki dużą ilością siekanej pietruszki.

Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotowuje się bardzo podobnie jak zwykłe gołąbki, jednak pominięty zostaje etap gotowania całej główki kapusty. Dzięki temu oszczędza się sporo czasu oraz pracy.

Farsz z indyka i kaszy jęczmiennej pozwala również na zmniejszenie ciężkostrawności potrawy, która jest największą bolączką gołąbków z wieprzowiną i ryżem. Przy okazji smak nie różni się zbyt mocno, więc fani klasycznego wariantu również będą zadowoleni.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kasza jęczmienna 100 g

  • 2 główki kapusty pekińskiej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej

  • łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

  • pietruszka

Zacznij od ugotowania kaszy w lekko osolonej wodzie. Odcedź ją i odstaw do pełnego wystudzenia. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na odrobinie oleju, aż złapie delikatnie brązowy kolor. Dodaj ją do mięsa.

Masę uzupełnij o kaszę jęczmienną, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wymieszaj ją, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Zdejmij liście z kapusty, opłucz je w wodzie i zblanszuj przez 3 minuty we wrzątku.

Wypełnij miękkie liście farszem. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalej je szklanką wody i zakryj folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Koncentrat rozprowadź w dwóch szklankach wody, dodaj mąkę i zalej sosem gołąbki. Piecz je następnie przez 15 minut bez przykrycia. Podawaj oprószone dużą ilością pietruszki. Smacznego.

Projekt bez tytułu (7)
undefined

Źródło: bgsmith, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram