Smakosze.pl
Potrawka z indyka z jabłkami i rozmarynem

pixabay.com

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Indyk jest niezwykle delikatnym mięsem. W połączeniu z jabłkami i aromatycznym rozmarynem otrzymamy oryginalną potrawkę, którą pokochają wszyscy!

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem

Indyk jest niezwykle delikatnym mięsem. W połączeniu z jabłkami i aromatycznym rozmarynem otrzymamy oryginalną potrawkę, którą pokochają wszyscy!Sprawdź, w jak prosty i szybki sposób przygotujesz danie na każdą okazję.

Rozmaryn - właściwości

Rozmaryn jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywany jest w kuchni, kosmetologii, medycynie naturalnej. Zawiera bowiem ponad 200 składników, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz antyoksydacyjnie. Rozmaryn wykorzystywany jest pomocniczo w chorobach układu stawowego, pokarmowego. Inhalacje oraz herbaty z rozmarynu działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, stanowią więc doskonały i przede wszystkim naturalny środek do walki z zapaleniem oskrzeli oraz chorobami wirusowymi, takimi jak grypa lub przeziębienie.

Potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem - składniki

Aby przygotować potrawkę dla czterech osób, potrzebujesz:

  • 400 g piersi z indyka,

  • 2 duże jabłka,

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

  • 2 marchewki,

  • 3 duże ząbki czosnku,

  • sól i pieprz,

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,

  • sok z połówki cytryny,

  • oliwa z oliwek.

Filety z indyka oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodaj jeden posiekany ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny. Skrop oliwą. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i wstaw na godzinę do lodówki.

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Pokrój jabłka oraz marchewkę i włóż je do naczynia. Następnie połóż indyka, pokrojone dwa ząbki czosnku i świeże gałązki rozmarynu. Posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Potrawkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 40 minut.

Propozycja podania

Delikatna, ziołowa potrawka z indyka, z jabłkami i rozmarynem najlepiej będzie smakować z batatami lub młodymi pieczonymi ziemniakami. Możesz przygotować również pieczone bataty z czosnkiem i rozmarynem:

Składniki:

  • kilka dużych batatów,

  • oliwa z oliwek,

  • świeże gałązki rozmarynu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • pieprz, sól,

  • oliwa z oliwek.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej obrane i pokrojone bataty, pokrojone ząbki czosnku, listki rozmarynu. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą. Bataty piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >