Zupa gulaszowa z łopatki. Zdradzamy niezawodny przepis
Zupa gulaszowa z łopatki wołowej z papryką, cukinią, ziemniakami i marchewką to wyśmienity pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa gulaszowa to danie jednogarnkowe, proste i przede wszystkim pyszne i pożywne. Poznaj przepis na zupę gulaszową z łopatki.
Zupa gulaszowa z łopatki wołowej to smaczna, aromatyczna i niezwykle rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdzi się na zwykły obiad, jak i danie na większą uroczystość, czy wizytę gości. Łopatka wołowa świetnie nadaje się do zup mięsnych, jest tłusta, dzięki czemu uwalnia więcej aromatu.
Zupę ugotuj na bulionie wołowym- tu poznasz przepis na domowy bulion , z którego zrobisz również pyszne sosy, a także domowe i pozbawione konserwantów kostki rosołowe. Zupę koniecznie dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, a także ziołami prowansalskimi, wyjdzie idealna.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne dania- tu poznasz przepis na zupę węgierską z karpia , zupa nie ma sobie równych.
Przepis na zupę gulaszową z łopatki
Składniki:
-
700 g łopatki wołowej
-
1,5 l bulionu wołowego
-
duża cebula
-
3 marchewki
-
3 młode ziemniaki
-
2 papryki czerwone
-
cukinia
-
puszka pomidorów krojonych
-
sól, pieprz do smaku
-
natka pietruszki
-
papryka słodka mielona
-
papryka ostra mielona
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
zioła prowansalskie
-
olej roślinny
Jak zrobić zupę gulaszową z łopatki?
Łopatkę pokrój w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu.
W tym czasie pokrój w kostkę paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj paprykę, cukinię, marchew, oprósz papryką mieloną, solą, pieprzem i smaż przez kilka minut , następnie przełóż do gotującego się bulionu.
Źródło zdjęcia: canva/ris0 Zupę gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, wlej pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Do garnka włóż pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw i mięsa. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi.