Bulion wołowy - podstawowy przepis
Bulion wołowy to mocny, esencjonalny wywar z kawałka wołowiny, włoszczyzny i aromatycznych ziół i przypraw. Zupa jest ciemna, wyraźna w smaku, rozgrzewająca, a podana z makaronem lub klopsikami smakuje rewelacyjnie. Bulion wykorzystasz również do duszenia mięsa, a także przygotowania domowych kostek rosołowych. Poznaj podstawowy przepis na bulion wołowy.
Bulion wołowy to świetny pomysł na mocno rozgrzewające danie dla całej rodziny w mroźny, zimowy dzień. Bulion smakuje wyśmienicie z makaronem, kluseczkami lub klopsikami z mięsa mielonego. Wywar doprawiony lubczykiem, majerankiem i kurkumą ma wyraźny smak i pachnie pięknie.
Bulion możesz również wykorzystać do duszenia mięsa wołowego w sosie własnym, znacznie poprawi jego smak. Wywar po ostudzeniu możesz odcedzić i przelać do woreczków na lód- w ten sposób otrzymasz naturalne kostki rosołowe, które wzmocnią smak każdej zupy i sosu.
Jeśli masz ochotę na wołowinę w sosie własnym- tu poznasz przepis na bitki wołowe, duś je w aromatycznym bulionie, a będą przepyszne.
Podstawowy przepis na bulion wołowy
Składniki:
800 g szpondru wołowego
duża marchew
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
por
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego lubczyku
łyżeczka majeranku suszonego
szczypta kurkumy
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić bulion wołowy?
Mięso włóż do garnka, zalej wodą, żeby pokryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj całą marchew, pietruszkę, seler, por, ząbki czosnku.
Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, dodaj do wywaru. Pęczek pietruszki włóż do zupy liśćmi do dołu, żeby łodygi wystawały z garnka, zawsze związuję je gumką recepturką. W wywarze mają moczyć się tylko liście natki.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Do bulionu dodaj majeranek, kurkumę i lubczyk, gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Bulion musi się delikatnie pyrkać. Po tym czasie przecedź bulion, dopraw go do smaku solą, pieprzem. Bulion podaj z makaronem, kluseczkami lub klopsikami, smacznego.