Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bulion wołowy - podstawowy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.02.2022 01:00

Bulion wołowy - podstawowy przepis

Bulion wołowy - podstawowy przepis
canva/from_my_point_of_view

Bulion wołowy to mocny, esencjonalny wywar z kawałka wołowiny, włoszczyzny i aromatycznych ziół i przypraw. Zupa jest ciemna, wyraźna w smaku, rozgrzewająca, a podana z makaronem lub klopsikami smakuje rewelacyjnie. Bulion wykorzystasz również do duszenia mięsa, a także przygotowania domowych kostek rosołowych. Poznaj podstawowy przepis na bulion wołowy.

Bulion wołowy to świetny pomysł na mocno rozgrzewające danie dla całej rodziny w mroźny, zimowy dzień. Bulion smakuje wyśmienicie z makaronem, kluseczkami lub klopsikami z mięsa mielonego. Wywar doprawiony lubczykiem, majerankiem i kurkumą ma wyraźny smak i pachnie pięknie.

Bulion możesz również wykorzystać do duszenia mięsa wołowego w sosie własnym, znacznie poprawi jego smak. Wywar po ostudzeniu możesz odcedzić i przelać do woreczków na lód- w ten sposób otrzymasz naturalne kostki rosołowe, które wzmocnią smak każdej zupy i sosu.

Jeśli masz ochotę na wołowinę w sosie własnym- tu poznasz przepis na bitki wołowe, duś je w aromatycznym bulionie, a będą przepyszne.

Podstawowy przepis na bulion wołowy

Składniki:

  • 800 g szpondru wołowego

  • duża marchew

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka suszonego lubczyku

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • szczypta kurkumy

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pęczek natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić bulion wołowy?

Mięso włóż do garnka, zalej wodą, żeby pokryła mięso, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj całą marchew, pietruszkę, seler, por, ząbki czosnku.

Cebulę przekrój na pół i podsmaż na suchej patelni, dodaj do wywaru. Pęczek pietruszki włóż do zupy liśćmi do dołu, żeby łodygi wystawały z garnka, zawsze związuję je gumką recepturką. W wywarze mają moczyć się tylko liście natki.

Składniki na bulion wołowy

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Do bulionu dodaj majeranek, kurkumę i lubczyk, gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Bulion musi się delikatnie pyrkać. Po tym czasie przecedź bulion, dopraw go do smaku solą, pieprzem. Bulion podaj z makaronem, kluseczkami lub klopsikami, smacznego.