Zupa indyjska z soczewicą
Szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu? Ugotuj niezwykle aromatyczną i smaczną zupę z soczewicy z przyprawą garam masala i świeżą kolendrą, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę indyjską z soczewicą, jak z najlepszej restauracji.
Zupa indyjska z soczewicą jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupą o wyraźnym i doskonałym smaku. Zupa jest również bardzo pożywnym daniem, dlatego jest idealna na obiad dla całej rodziny.
Garam masala to tradycyjna mieszkanka przypraw wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Kmin rzymski, chili, anyż, goździki i kardamon to podstawowe składniki tej wyjątkowej i bardzo aromatycznej przyprawy. Mieszankę wykorzystasz również do przygotowania między innymi kurczaka tikka masala , czyli jednego z tradycyjnych, indyjskich dań.
Zupę przygotuj z soczewicy z puszki. Jeśli jednak posiadasz surową soczewicę, namocz ją dzień wcześniej w wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękła. Zupę oprósz posiekaną kolendrą, jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na kurczaka tandoori z ryżem jaśminowym.
Przepis na zupę indyjską z soczewicą
Składniki na 5 porcji:
-
250 g soczewicy czerwonej z puszki
-
duża marchewka
-
por
-
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżeczki garam massala
-
2 łyżeczki curry
-
łyżeczka mielonego imbiru
-
pół łyżeczki chili
-
1,5 l bulionu
-
cukier, sól do smaku
-
2 łyżki masła
-
posiekana, świeża kolendra
Jak przygotować zupę indyjską z soczewicą?
Soczewicę opłucz, pokrój marchewkę, pietruszkę, posiekaj czosnek i cebulę. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj czosnek, curry, chili, imbir i tikka masalę i smaż przez kilka minut, do uwolnienia mocnego aromatu.
Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ponownie smaż chwilę. Następnie wlej bulion i zagotuj, jak wywar zacznie wrzeć, dodaj do niego soczewicę i gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu.
Jak wszystkie warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą, cukrem i oprósz posiekaną kolendrą. W razie potrzeby dodaj odrobinę curry, imbir.
Smacznego.