Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak tandoori
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 22:43

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori
pixabay.com

Kurczak tandoori

Już za chwilę rozpoczniemy sezon grillowy. Zachwyć wszystkich orientalnym daniem z grilla. Przygotuj kurczaka tandoori!

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori to tradycyjna potrawa pochodząca z Indii.Kurczak przygotowany wcześniej w marynacie, opiekany jest w piecu Tandoor.Piec jest gliniany, opalany węglem drzewnym a panująca w nim wysoka temperatura (ponad 480 stopni Celsjusza) powoduje wprost idealnie wypieczone mięso, delikatne w środku, bardzo chrupiące na zewnątrz.

Tandoori masala

Tandoori masala to kolejna specjalność kuchni indyjskiej. W skład przyprawy wchodzą:cynamon, kmin, kurkuma, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, papryka, liście laurowe, pieprz kajeński oraz pieprz czarny.Niezwykle aromatyczna mieszanka doskonała jest do marynowania każdego rodzaju mięsa, nadając mu wyjątkowego, orientalnego smaku.

Przepis na kurczaka tandoori

Składniki:6 udek z kurczaka,500 ml jogurtu naturalnego,kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm),50 g przyprawy tandoori masala,sok z połówki cytryny,świeża kolendra,papryka żółta,ryż jaśminowy,łyżeczka kurkumy,łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego.

Przygotuj marynatę do kurczaka:Do jogurtu naturalnego dodaj sok z cytryny, przyprawę tandoori masala oraz starty imbir.Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.Kurczaka umyj, osusz i dokładnie obtocz w marynacie. Wstaw do lodówki na całą noc.

Przygotuj i rozpal grilla.Pokrój papryki, skrop je oliwą i połóż na ruszcie.Mięso smaż przez 30 minut na grillu o umiarkowanym żarze. Możesz upiec je również w piekarniku (30 minut w temperaturze 200 stopni).

Ugotuj wodę na ryż. Posól, dodaj oliwę i kurkumę, zagotuj. Do wrzątku wrzuć dwie torebki ryżu jaśminowego i gotuj 15 minut. Następnie przepłukaj pod zimną wodą.

Kurkuma nadaje żółtego koloru. Oliwa oraz płukanie ryżu po ugotowaniu sprawi, że ryż będzie sypki.

Gotowe mięso podawaj z grillowaną papryką, ryżem i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Tagi: