Smakosze.pl
Kurczak tandoori

pixabay.com

Kurczak tandoori

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

kurczak tandoori, tandoori masala, ryż jaśminowy, danie z grilla, kuchnia indyjska

Kurczak tandoori

Już za chwilę rozpoczniemy sezon grillowy. Zachwyć wszystkich orientalnym daniem z grilla. Przygotuj kurczaka tandoori!

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori to tradycyjna potrawa pochodząca z Indii.Kurczak przygotowany wcześniej w marynacie, opiekany jest w piecu Tandoor.Piec jest gliniany, opalany węglem drzewnym a panująca w nim wysoka temperatura (ponad 480 stopni Celsjusza) powoduje wprost idealnie wypieczone mięso, delikatne w środku, bardzo chrupiące na zewnątrz.

Tandoori masala

Tandoori masala to kolejna specjalność kuchni indyjskiej. W skład przyprawy wchodzą:cynamon, kmin, kurkuma, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, papryka, liście laurowe, pieprz kajeński oraz pieprz czarny.Niezwykle aromatyczna mieszanka doskonała jest do marynowania każdego rodzaju mięsa, nadając mu wyjątkowego, orientalnego smaku.

Przepis na kurczaka tandoori

Składniki:6 udek z kurczaka,500 ml jogurtu naturalnego,kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm),50 g przyprawy tandoori masala,sok z połówki cytryny,świeża kolendra,papryka żółta,ryż jaśminowy,łyżeczka kurkumy,łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego.

Przygotuj marynatę do kurczaka:Do jogurtu naturalnego dodaj sok z cytryny, przyprawę tandoori masala oraz starty imbir.Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.Kurczaka umyj, osusz i dokładnie obtocz w marynacie. Wstaw do lodówki na całą noc.

Przygotuj i rozpal grilla.Pokrój papryki, skrop je oliwą i połóż na ruszcie.Mięso smaż przez 30 minut na grillu o umiarkowanym żarze. Możesz upiec je również w piekarniku (30 minut w temperaturze 200 stopni).

Ugotuj wodę na ryż. Posól, dodaj oliwę i kurkumę, zagotuj. Do wrzątku wrzuć dwie torebki ryżu jaśminowego i gotuj 15 minut. Następnie przepłukaj pod zimną wodą.

Kurkuma nadaje żółtego koloru. Oliwa oraz płukanie ryżu po ugotowaniu sprawi, że ryż będzie sypki.

Gotowe mięso podawaj z grillowaną papryką, ryżem i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >