Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na ciasto drożdżowe mam od znajomego cukiernika. Nie znam lepszego
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.04.2025 21:00

Ten przepis na ciasto drożdżowe mam od znajomego cukiernika. Nie znam lepszego

Surowe ciasto drożdżowe
Fot. Shutterstock/HungryCat

Wszyscy bardzo dobrze znamy smak ciasta drożdżowego. Jest to wypiekowy klasyk, którego próbowała większość z nas. Jeśli chcemy je przygotować, to warto znać odpowiedni przepis, aby się nie zawieźć. Dlatego też mamy taki Wam do zaproponowania. Ciasto wychodzi obłędnie pyszne. 

Fenomen ciasta drożdżowego

Smak ciasta drożdżowego z pewnością przywołuje wiele wspomnień domowych spotkań i rodzinnych uroczystości. Potrafi odświeżyć pamięć i przypomnieć piękne chwile. Jego delikatna konsystencja oraz puszysta struktura i wyczuwalny zapach potrafią nieźle zakręcić człowiekowi w głowie, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 

Surowe ciasto
Fot. Canva/lenazap

Niektórzy myślą, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Wystarczy odpowiedni przepis i świeże składniki, a gotowanie będzie czystą przyjemnością. Dlatego też przedstawiamy Wam doskonały przepis na ciasto drożdżowe. Musicie go wypróbować

Posiekaj i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Będą 100 razy lepsze

Domowe ciasto drożdzowe

Ciasto drożdżowe jak z cukierni, lub jeszcze lepsze? Z pewnością z tym przepisem. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 260 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • odrobina soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne ciasto drożdżowe

Warto przygotować ciasto drożdżowe, które wyróżnia się niesamowitym smakiem

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce i czekamy, aż się zapieni

W międzyczasie do osobnej miski przekładamy resztę mąki, a także cukier, sól, jajka oraz rozpuszczone masło. W kolejnym kroku dodajemy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy całość czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby mogło wyrosnąć

Wyrośnięte ciasto drożdżowe
Fot. Canva/SKatzenberger

Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do formy, która wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Możemy dodać ulubione dodatki np. owoce

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut, lub do momentu aż zobaczymy, że kruszonka zrobiła się złocista, a ciasto w środku jest upieczone. 

Tak przygotowane ciasto drożdżowe świetnie będzie pasować do popołudniowej kawy lub herbaty. 

Sprawdź przepis na pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Zobacz, jak zrobić leczniczy napar z forsycji

Upieczone ciasto drożdżowe
Fot. Canva/Clément Proust