Zupa krem buraczkowa
pixabay.com

Zupa krem buraczkowa

Buraki to wspaniałe, intensywnie warzywo pełne koloru. Dojrzewa jesienią, ale jest dostępne w sklepach w zasadzie przez cały rok. Najczęściej kojarzy się z barszczem, jednak można je wykorzystać na wiele innych sposobów. Buraczki to również doskonały składnik sałatek, przekąsek na zimno, a nade wszystko kremów.

Buraki to wspaniałe, intensywnie warzywo pełne koloru. Dojrzewa jesienią, ale jest dostępne w sklepach w zasadzie przez cały rok. Najczęściej kojarzy się z barszczem, jednak można je wykorzystać na wiele innych sposobów. Buraczki to również doskonały składnik sałatek, przekąsek na zimno, a nade wszystko kremów!

Zupa krem buraczkowa jest spotykana dosyć rzadko, a to powinno się zmienić! Jest to danie bardzo kremowe, aromatyczne, pachnące czosnkiem i po prostu pyszne. Można podawać je w towarzystwie śmietany, jogurty naturalnego, prażonych ziaren słonecznika. Warto przekonać się także do dodatku w postaci sera fety, a nawet koziego.

Przygotowanie tego dania nie wymaga dokładności i precyzji w krojeniu warzyw, ponieważ na końcu i tak całość jest blendowana. Wystarczy odrobina starań podczas dekoracji potrawy i uzyskujemy wspaniały efekt. Taka zupa krem podbija serca!

Składniki na zupę krem buraczkową, 4 porcje:

  • 700 g buraków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 5 łyżek oliwy
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.

Dodatkowo do podania:

  • jogurt naturalny
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • pokrojony drobno szczypiorek.

Sposób przygotowania buraczkowej zupy krem:

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.

Zacznij od przygotowania buraków – dokładnie je umyj, większe z nich przetnij na pół i każdy zawiń w folię aluminiową. Ułóż zawinięte buraki na blasze do pieczenia i włóż go piekarnika na około 1 godzinę. Następnie wyjmij je, zdejmij ostrożnie folię i pozwól przestygnąć. Następnie obierz buraki ze skórki i pokrój na mniejsze części.

Wyjmij dużą patelnię (lub garnek), wlej oliwę i rozgrzej na średniej mocy palnika. Cebulę obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, zeszklij i dodaj przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Po chwili na patelnię wrzuć również buraczki i wszystkie przyprawy.

Wszystkie składniki podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, w razie potrzeby dolej trochę oliwy. Następnie wlej sok z pomarańczy oraz bulion. Dodaj też skórkę z pomarańczy. Przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie, a wręcz rozpadające się, możesz zblendować zupę na gładki krem. Posmakuj i dopraw według preferencji.

Gorącą zupę wlewaj do głębokich talerzy. Do każdej porcji dorzuć łyżkę jogurtu, odrobinę śmietany i całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Co jeśli zupę chcesz przygotować szybciej?

Możesz zmodyfikować przepis i zrezygnować z pieczenia buraków w piekarniku. Wystarczy, że obierzesz je i ugotujesz w bulionie. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę na szubki krem buraczany z dużą ilością warzyw, dzięki czemu nie potrzebny będzie również bulion warzywny – wystarczy tylko woda.

Zaczynajmy!

Składniki na zupę krem buraczkowy bez użycia piekarnika, 4 porcje:

  • 700 g buraków
  • 700 ml wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ główki selera
  • biała część pora
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • 60 ml gęstej śmietany
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • ocet winny do smaku
  • przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru, świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj, obierz buraki, cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek.

Na dużej patelni lub w dużym garnku podgrzej 1 łyżkę oliwy. Odetnij białą część pora, a następnie pokrój na półksiężyce. Włóż na patelnię i po 2-3 minutach dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pozostałe warzywa pokrój w niewielką kostkę i przełóż na patelnię. Po kilku minutach dodaj wodę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i sól.

Zupę gotuj przez około 20 minut, do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie.

W międzyczasie na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika.

Następnie wyjmij z zupy ziele i liście laurowe, a resztę zblenduj na gładki krem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i octem winnym.

Krem przelej do talerzy, posyp uprażonym słonecznikiem i liśćmi tymianku.

Następny artykuł