Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
canva/hipokrat

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to pomysł na tani i prosty obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupa z cukinii jest gęsta, pożywna, a serki topione dodają jej delikatnego, śmietankowego smaku. Krem podaj z ulubionymi dodatkami, ja robię go z grzankami i prażonym słonecznikiem. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z cukinii z serkiem topionym.

Zupę krem z cukinii ugotuj na bulionie warzywnym. Możesz również ugotować bulion z obierek po warzywach . Bulion jest świetną bazą dla zup i jest przygotowywany według nowego, ekologicznego trendu kulinarnego- zero waste, dzięki któremu żadne jedzenie, również obierki, nie lądują w koszu i się nie marnują.

Krem z cukinii podaj z suchymi grzankami i prażonymi pestkami. Możesz również upiec grzanki czosnkowe, ziołowe, podaj zupę z groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Każdy sposób przygotowania kremu ma swój wyjątkowy smak i z całą pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.

Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę na lunch, obiad, kolację? Tu poznasz przepis na wyśmienity krem z kalafiora i marchewki . Prosty, tani i pyszny.

Przepis na zupę krem z cukinii z serkiem topionym

Składniki na 4-5 porcji:

  • średnia cukinia

  • 3 młode ziemniaki

  • korzeń pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • mała cebula czerwona

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 80 g serka topionego śmietankowego

  • sól, pieprz

  • 1,5 l bulionu

  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • garść pestek słonecznika lub dyni

  • 2-3 kromki chleba na suche grzanki

Jak zrobić zupę krem z cukinii z serkiem topionym?

W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulkę, po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchewkę, obsmaż, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i cukinię i ponownie smaż przez 3-4 minuty.

Podsmażone warzywa oprósz szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie podsmaż na patelni grillowej kromki chleba, na drugiej, suchej patelni upraż pestki słonecznika. Grzanki pokrój w kostkę.

Grzanki do kremu z cukinii

Do zupy dodaj serek topiony, posiekaną natkę pietruszki i gotuj, aż serki się rozpuszczą, następnie całą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej na talerze, wsyp grzanki i dodaj uprażone pestki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy