Zupa krem z kalafiora i marchewki
Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki.
Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.
Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
Przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki
Składniki na 4-5 porcji:
500 ml bulionu warzywnego
mały kalafior
2 marchewki
cebula
łyżeczka imbiru mielonego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki curry
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 łyżki jogurtu naturalnego
Jak przygotować zupę krem z kalafiora i marchewki?
Kalafiora podziel na różyczki, pokrój marchewkę i cebulę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj kalafiora, curry, imbir i ponownie obsmaż przez chwilę.
Do garnka wlej bulion, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Jak warzywa będę już miękkie, zblenduj całą zupę na gęsty krem, dodaj jogurt naturalny, dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.