Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z kalafiora i marchewki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2021 01:00

Zupa krem z kalafiora i marchewki

Zupa krem z kalafiora i marchewki
canva/vikif

Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki.

Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.

Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.

Przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • mały kalafior

  • 2 marchewki

  • cebula

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki curry

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Jak przygotować zupę krem z kalafiora i marchewki?

Kalafiora podziel na różyczki, pokrój marchewkę i cebulę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj kalafiora, curry, imbir i ponownie obsmaż przez chwilę.

Mielony imbir i curry

Do garnka wlej bulion, dodaj gałkę muszkatołową, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania. Jak warzywa będę już miękkie, zblenduj całą zupę na gęsty krem, dodaj jogurt naturalny, dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.