Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:45

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą
https://pixabay.com/

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą to klasyka kuchni meksykańskiej. Prosta i pożywna powinna być pikantna. Nie może to dziwić. Meksykanie nie wyobrażają sobie jedzenia bez papryczki chili w jakiejkolwiek postaci - świeżej, prażonej lub suszonej. Dodają ją i do mięsa, jak i do deserów, a nawet drinków i kawy. - Trzeba dodać ostrego, bo będzie bolał brzuch. – Niczego nie można omijać – wyjaśnia Wojciech Cejrowski. Taką kuchnię trudno opisać w kilku zdaniach. Chyba lepiej zamknąć oczy i wyobrazić sobie smaki, zapachy - fasoli, kukurydzy, papryki, chili, czekolady, kakao, awokado i mango lub specyficzne dla tego kraju potrawy - iguanę, chili, buritas, enchiladas, flaustas czy tacos. To chyba najbardziej charakterystyczne komponenty ostro-słodko-kwaśnej kuchni. A jeśli wyobraźnia to za mało? Pozostaje tylko bez wahania zabrać się za gotowanie.

Zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i soczewicą można zalać bulionem lub zwykłą wodą, zależy od tego, jaką zupę chcemy mieć – czy mniej, czy bardziej intensywną w smaku. Odpowiedni balans między słodyczą a ostrością to kwintesencja całej kuchni meksykańskiej. A na deser możemy połakomić się na popularne danie prosto z ulic Meksyku – pieczonego słodkiego banana posypanego słodkim cukrem, polanego słodkim mlekiem skondensowanym z cukrem, z marmoladą (słodką!) i jeszcze do tego czekolada na wierzchu (także słodką). Bomba kaloryczna, której nie rozbroi nawet „Skalpel” Ewy Chodakowskiej. Dlatego może bezpieczniej jest wypić po prostu pikantną czekoladę lub meksykańską kawę.

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Składniki

Zupa: 30-40 dag batatów, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1 litr bulionu lub rosołu, 2 łyżki oliwy, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki śmietany 30-procentowej, pół papryczki chili, przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kurkumy, suszonego oregano, kolendry oraz sól i pieprz.

Gorąca czekolada: 10 dag gorzkiej czekolady, 2 szklanki mleka, 10 łyżek śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, po 2 szczypty chili i cynamonu.

Wykonanie

Przygotowujemy warzywa. Batata i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek ścieramy na drobnej tarce lub przepuszczamy przez praskę. Warzywa wkładamy do garnka, wlewamy oliwę i co chwilę mieszając podsmażamy przez ok. 5 minut. Kroimy w drobne paski papryczkę chili. Jeśli chcemy mniej ostrą zupę, odcinamy „czapeczkę” strączka pod wodą i usuwamy nasiona (warto po tym umyć dłonie). Soczewicę płuczemy w wodzie, odsączamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy i dodajemy przyprawy - papryczkę chili, po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, kurkumy, suszonego oregano i kolendry. Mieszając smażymy przez minutę.

Dodajemy gorący bulion i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wkładamy pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawiamy pieprzem i solą.

Zmniejszamy ogień do średnio-małego i gotujemy ok. 15-20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę (nie trzeba hartować) i mieszamy. Na wierzch zupy można wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z limonki.

Przygotowujemy czekoladę. Do rondla wlewamy mleko i śmietanę. Dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Nie doprowadzamy na razie do wrzenia. Siekamy drobno czekoladę lub ścieramy na tarce i dodajemy do rondla. Przyprawiamy cynamonem i chili, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Taką czekoladę można dodać do meksykańskiej kawy. Do zaparzonej kawy dodajmy tequilę, czekoladę lub syrop czekoladowy. Mieszamy dokładnie. Wznosimy „toast” salud, amor, y dinero - zdrowia, miłości i pieniędzy. Pijemy ku chwale i dumie Meksyku.

Tagi: