Smakosze.pl Przepisy Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u
commons.wikimedia.org/ Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; CC BY 3.0 pl

Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie.

Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy".

Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.

Przepis na zupę "nic"

Składniki:

  • 4 jajka

  • 250 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 l mleka

  • 1 budyń waniliowy

  • odrobina czekolady

  • szczypta cynamonu

Oddziel białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli przy pomocy miksera. Następnie dosypuj do niej cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywniejsza i błyszcząca. Odstaw ją na bok.

Do szerokiego garnka wlej połowę mleka i postaw go na gazie. Do drugiej połowy mleka wsyp dwie duże łyżki budyniu waniliowego i dokładnie go wymieszaj. Wlej budyń do mleka i zmniejsz ogień, aby mleko delikatnie bulgotało.

Dwiema łyżkami formuj z piany okrągłe pianki i partiami wykładaj je na gotujący się rzadki budyń. Każdą piankę gotuj po 2,5 minuty z każdej strony. Przełóż pianki na talerz, zalej je budyniem, posyp całość startą czekoladą i odrobiną cynamonu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.

Zupa

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Gotuję z LEWIATANEM na Youtube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga; wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy