Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u
W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie.
Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy".
Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.
Przepis na zupę "nic"
Składniki:
-
4 jajka
-
250 g cukru
-
szczypta soli
-
1 l mleka
-
1 budyń waniliowy
-
odrobina czekolady
-
szczypta cynamonu
Oddziel białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli przy pomocy miksera. Następnie dosypuj do niej cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywniejsza i błyszcząca. Odstaw ją na bok.
Do szerokiego garnka wlej połowę mleka i postaw go na gazie. Do drugiej połowy mleka wsyp dwie duże łyżki budyniu waniliowego i dokładnie go wymieszaj. Wlej budyń do mleka i zmniejsz ogień, aby mleko delikatnie bulgotało.
Dwiema łyżkami formuj z piany okrągłe pianki i partiami wykładaj je na gotujący się rzadki budyń. Każdą piankę gotuj po 2,5 minuty z każdej strony. Przełóż pianki na talerz, zalej je budyniem, posyp całość startą czekoladą i odrobiną cynamonu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Gotuję z LEWIATANEM na Youtube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
-
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: straga; wikipedia