Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz. Nie ma sobie równych
Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Lekko kwaśny wywar warzywny w wersji Ewy Wachowicz zaskoczy was kremową konsystencją i głębokim smakiem uzyskanym dzięki podsmażeniu warzyw na maśle. Koniecznie sprawdźcie ten przepis — wasi bliscy będą zachwyceni.
Zupa ogórkowa na naszych talerzach gości niemal równie często co rosół czy pomidorowa. Nic dziwnego — jest wyjątkowo smaczna. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Podsmażcie warzywa, ugotujcie je do miękkości w bulionie i zblendujcie, a przekonacie się, że odrobina inwencji w kuchni czasem pomaga uzyskać znakomite efekty.
Przepis na wyborną ogórkową według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 litr bulionu warzywnego
-
6 średnich ogórków kiszonych
-
1 spora marchewka
-
1 mała pietruszka
-
1 nieduża cebula
-
2 małe ziemniaki
-
pół szklanki wody z ogórków
-
2 łyżki masła
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
śmietana 18%
-
posiekany koperek
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy je w kostkę. Bulion podgrzewamy w rondlu. W osobnym garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy przez dwie minuty, a następnie dodajemy cebulę.
Gdy warzywo się zeszkli, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy do 15 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ją wodą z ogórków, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek wedle uznania. Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie.
Wskazówka: jeśli macie ochotę na w pełni roślinne danie, zastąpcie masło olejem rzepakowym, a śmietanę produktem sojowym lub mleczkiem kokosowym. Też będzie smacznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
-
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie
Źródło: newsy.gotujmy