Smakosze.pl Przepisy Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz. Nie ma sobie równych
canva/dziewul; Pawel Wodzynski/East News

Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz. Nie ma sobie równych

15 sierpnia 2022

Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Lekko kwaśny wywar warzywny w wersji Ewy Wachowicz zaskoczy was kremową konsystencją i głębokim smakiem uzyskanym dzięki podsmażeniu warzyw na maśle. Koniecznie sprawdźcie ten przepis — wasi bliscy będą zachwyceni.

Zupa ogórkowa na naszych talerzach gości niemal równie często co rosół czy pomidorowa. Nic dziwnego — jest wyjątkowo smaczna. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Podsmażcie warzywa, ugotujcie je do miękkości w bulionie i zblendujcie, a przekonacie się, że odrobina inwencji w kuchni czasem pomaga uzyskać znakomite efekty.

Przepis na wyborną ogórkową według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 6 średnich ogórków kiszonych

  • 1 spora marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 1 nieduża cebula

  • 2 małe ziemniaki

  • pół szklanki wody z ogórków

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • śmietana 18%

  • posiekany koperek

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy je w kostkę. Bulion podgrzewamy w rondlu. W osobnym garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy przez dwie minuty, a następnie dodajemy cebulę.

Gdy warzywo się zeszkli, zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy do 15 minut. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.

Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ją wodą z ogórków, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek wedle uznania. Najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie.

Wskazówka: jeśli macie ochotę na w pełni roślinne danie, zastąpcie masło olejem rzepakowym, a śmietanę produktem sojowym lub mleczkiem kokosowym. Też będzie smacznie.

Z kiszonych ogórków przyrządzicie wyśmienitą zupę
Źródło zdjęcia: canva/SrdjanPav

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy