Smakosze.pl

canva/RitaE, Pixabay

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sposobów na racuchy jest wiele. Babciny przepis wykorzystujący kwaśne mleko będzie lepszy niż niejeden patent z użyciem drożdży. Wyjątkowo puszyste, nie za słodkie i rozpływające się w ustach danie spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?

Delikatne racuchy na kwaśnym mleku spodobają się amatorom słodkich przysmaków z patelni. Tym razem bez jabłka, ale z przyjemnie kwaśnym nabiałem, który sprawi, że masa po usmażeniu wyjdzie tak lekka i puszysta, jak nigdy wcześniej. Skusicie się?

Przepis na babcine racuchy na kwaśnym mleku

Składniki:
  • 1 litr kwaśnego mleka

  • 4 duże jaja

  • 800 g uniwersalnej mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:
  • świeże owoce np. maliny czy jagody

  • bita śmietana

  • dżem z aronii

  • domowa czekolada

Jak zrobić puszyste racuchy? Babcie wykorzystywały kwaśne mleko i placki zawsze wychodziły

Do większej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z kwaśnym mlekiem, cukrem pudrem, solą i jajkami przy pomocy trzepaczki. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i staranie rozprowadzamy go w masie.

Wlewamy ocet - dzięki niemu racuchy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki i smażymy je przez 1,5 minuty z każdej strony — do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. Gdy będą gotowe, osuszamy je na ręczniku papierowym. Racuchy podajemy na słodko, z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Jeżeli zamiast puszystych racuchów szukacie wytrawnych smakołyków z patelni, sięgnijcie po inne nasze przepisy. W tym materiale podpowiadamy jak przygotować placki z ugotowanych ziemniaków . Ten natomiast zawiera prostą recepturę na rarytas z marchewki i selera .

Babcine racuchy z kwaśnym mlekiem nie mają sobie równych
canva/voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >