Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Babciny przepis na idealne racuchy
canva/RitaE, Pixabay

Sposobów na racuchy jest wiele. Babciny przepis wykorzystujący kwaśne mleko będzie lepszy niż niejeden patent z użyciem drożdży. Wyjątkowo puszyste, nie za słodkie i rozpływające się w ustach danie spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?

Delikatne racuchy na kwaśnym mleku spodobają się amatorom słodkich przysmaków z patelni. Tym razem bez jabłka, ale z przyjemnie kwaśnym nabiałem, który sprawi, że masa po usmażeniu wyjdzie tak lekka i puszysta, jak nigdy wcześniej. Skusicie się?

Przepis na babcine racuchy na kwaśnym mleku

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka

  • 4 duże jaja

  • 800 g uniwersalnej mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

Jak zrobić puszyste racuchy? Babcie wykorzystywały kwaśne mleko i placki zawsze wychodziły

Do większej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z kwaśnym mlekiem, cukrem pudrem, solą i jajkami przy pomocy trzepaczki. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i staranie rozprowadzamy go w masie.

Wlewamy ocet - dzięki niemu racuchy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki i smażymy je przez 1,5 minuty z każdej strony — do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. Gdy będą gotowe, osuszamy je na ręczniku papierowym. Racuchy podajemy na słodko, z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Jeżeli zamiast puszystych racuchów szukacie wytrawnych smakołyków z patelni, sięgnijcie po inne nasze przepisy. W tym materiale podpowiadamy jak przygotować placki z ugotowanych ziemniaków. Ten natomiast zawiera prostą recepturę na rarytas z marchewki i selera.

Babcine racuchy z kwaśnym mlekiem nie mają sobie równych
canva/voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: