Smakosze.pl

canva/brebca

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Surówka z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego odmieni klasyczną surówkę i sprawi, że każdy zje ją ze smakiem. Najlepsza surówka z pomidorów będzie idealnym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla.

Klasyczną surówkę z pomidorów zwykle przygotowujemy z cebulką i śmietaną, dodajemy również szczypiorek lub koperek. Surówka z pomidorów nabierze charakteru i jeszcze lepszego smaku, kiedy dodamy do niej ocet ryżowy i odrobinę cukru pudru.

Do surówki z pomidorów wykorzystajmy duże, słodkie, soczyste pomidory. W sezonie gorąco polecam pomidory polne, które kupimy w każdym warzywniaku i na targu. To polskie pomidory, które są wprost idealne. Poza sezonem wykorzystajmy pomidory malinowe lub koktajlowe.

Jeśli chcemy obrać pomidory ze skóry, sparzmy je najpierw wrzątkiem. Ten prosty trik sprawi, że skórka błyskawicznie odejdzie od miąższu. Na samym początku przygotujmy cebulkę i zagniećmy ją z resztą składników, dopiero później dodajmy pokrojone, słodkie pomidory, to sekret wspaniałego smaku.

Najlepsza surówka z pomidorów, sekretem smaku jest ocet ryżowy

Składniki:
  • 4 duże, soczyste pomidory

  • biała cebula

  • szczypiorek

  • łyżeczka cukru pudru

  • łyżeczka octu ryżowego

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z pomidorów? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu

Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj szczypiorek, przełóż do miski. Dodaj ocet, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, wlej śmietanę, ponownie wymieszaj.

Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Będzie wyśmienitym dodatkiem do kotletów siekanych z kurczaka i dań z grilla, np. soczystej karkówki , smacznego.

Surówka z pomidorów
canva/Natalie_B

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]