Smakosze.pl
Najlepsza surówka z pomidorów. Sekretem jej smaku jest niezwykły dodatek

canva/brebca

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Surówka z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego odmieni klasyczną surówkę i sprawi, że każdy zje ją ze smakiem. Najlepsza surówka z pomidorów będzie idealnym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla.

Klasyczną surówkę z pomidorów zwykle przygotowujemy z cebulką i śmietaną, dodajemy również szczypiorek lub koperek. Surówka z pomidorów nabierze charakteru i jeszcze lepszego smaku, kiedy dodamy do niej ocet ryżowy i odrobinę cukru pudru.

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

CZYTAJ DALEJ

Do surówki z pomidorów wykorzystajmy duże, słodkie, soczyste pomidory. W sezonie gorąco polecam pomidory polne, które kupimy w każdym warzywniaku i na targu. To polskie pomidory, które są wprost idealne. Poza sezonem wykorzystajmy pomidory malinowe lub koktajlowe.

Jeśli chcemy obrać pomidory ze skóry, sparzmy je najpierw wrzątkiem. Ten prosty trik sprawi, że skórka błyskawicznie odejdzie od miąższu. Na samym początku przygotujmy cebulkę i zagniećmy ją z resztą składników, dopiero później dodajmy pokrojone, słodkie pomidory, to sekret wspaniałego smaku.

Najlepsza surówka z pomidorów, sekretem smaku jest ocet ryżowy

Składniki:

  • 4 duże, soczyste pomidory

  • biała cebula

  • szczypiorek

  • łyżeczka cukru pudru

  • łyżeczka octu ryżowego

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z pomidorów? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu

Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj szczypiorek, przełóż do miski. Dodaj ocet, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, wlej śmietanę, ponownie wymieszaj.

Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Będzie wyśmienitym dodatkiem do kotletów siekanych z kurczaka i dań z grilla, np. soczystej karkówki, smacznego.

Surówka z pomidorów

canva/Natalie_B

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >