Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
Surówka z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego odmieni klasyczną surówkę i sprawi, że każdy zje ją ze smakiem. Najlepsza surówka z pomidorów będzie idealnym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla.
Klasyczną surówkę z pomidorów zwykle przygotowujemy z cebulką i śmietaną, dodajemy również szczypiorek lub koperek. Surówka z pomidorów nabierze charakteru i jeszcze lepszego smaku, kiedy dodamy do niej ocet ryżowy i odrobinę cukru pudru.
Do surówki z pomidorów wykorzystajmy duże, słodkie, soczyste pomidory. W sezonie gorąco polecam pomidory polne, które kupimy w każdym warzywniaku i na targu. To polskie pomidory, które są wprost idealne. Poza sezonem wykorzystajmy pomidory malinowe lub koktajlowe.
Jeśli chcemy obrać pomidory ze skóry, sparzmy je najpierw wrzątkiem. Ten prosty trik sprawi, że skórka błyskawicznie odejdzie od miąższu. Na samym początku przygotujmy cebulkę i zagniećmy ją z resztą składników, dopiero później dodajmy pokrojone, słodkie pomidory, to sekret wspaniałego smaku.
Najlepsza surówka z pomidorów, sekretem smaku jest ocet ryżowy
Składniki:
4 duże, soczyste pomidory
biała cebula
szczypiorek
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z pomidorów? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu
Cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj szczypiorek, przełóż do miski. Dodaj ocet, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory, wlej śmietanę, ponownie wymieszaj.
Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Będzie wyśmienitym dodatkiem do kotletów siekanych z kurczaka i dań z grilla, np. soczystej karkówki, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend
Źródło: olgasmile