Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie
Zupa kalafiorowa jest smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Podajcie ją z proponowanym i przez Karola Okrasę dodatkami, a odkryjecie to danie na nowo. Nietypowo przyrządzony twarogu i wyrazisty olej podkreślą delikatny smak letniego warzywa. Warto spróbować — smak pozytywnie zaskakuje.
Karol Okrasa zupę kalafiorową podaje z wyrazistym szczypiorkowym olejem oraz samodzielnie wędzonym twarogiem. Nietypowa kombinacja sprawia, że danie zyskuje na wyrazistości i nabiera charakteru. Jest też bardzo sycące. Skusicie się?
Przepis na nietypową zupę kalafiorową od Karola Okrasy
Składniki:
pół sporego kalafiora
2 ziemniaki średniej wielkości
1 średnia cebula
do pół litra wody
200 ml mleczka kokosowego
300 g twarogu półtłustego
100 ml oleju z winogron
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duża garść siana
1 pęczek szczypiorku
1/3 łyżeczki imbiru
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i biały pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zupę kalafiorową? Patent Karola Okrasy zaskakuje składnikami
Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki. Podsmażamy go na dobrze rozgrzanym oleju — najlepiej w głębokim garnku, z grubym dnem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Warzywa wrzucamy na patelnię z kalafiorem i smażymy do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Wsypujemy imbir i paprykę, mieszamy. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem.
Zawartość naczynia zalewamy wodą. Ilość dobieramy tak, żeby wszystkie warzywa były przykryte płynem. Zagotowujemy i mieszamy z mlekiem kokosowym. Blendujemy na gładki krem i podajemy ze smakowitymi dodatkami w postaci wędzonego twarogu i oliwy szczypiorkowej.
Przygotowanie dodatków do zupy kalafiorowej
Szczypiorek myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera. Wlewamy olej winogronowy i miksujemy. Następnie podgrzewamy całość w niewielkim garnku. Ciepłe naczynie przenosimy do lodu i filtrujemy, korzystając z papierowego filtru do kawy.
Na patelni umieszczamy twaróg, a wokół niego układamy siano. Podpalamy je i czekamy, aż się spali, po czym usuwamy je. Tak przygotowanymi smakołykami okraszamy zupę kalafiorową. Smacznego.
Inne pomysły na smaczne zupy znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną pieczarkową Tomasz Strzelczyka oraz krem z liści pora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci