Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik
canva/peredniankina; TRICOLORS/East News

Zupa kalafiorowa jest smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Podajcie ją z proponowanym i przez Karola Okrasę dodatkami, a odkryjecie to danie na nowo. Nietypowo przyrządzony twarogu i wyrazisty olej podkreślą delikatny smak letniego warzywa. Warto spróbować — smak pozytywnie zaskakuje.

Karol Okrasa zupę kalafiorową podaje z wyrazistym szczypiorkowym olejem oraz samodzielnie wędzonym twarogiem. Nietypowa kombinacja sprawia, że danie zyskuje na wyrazistości i nabiera charakteru. Jest też bardzo sycące. Skusicie się?

Przepis na nietypową zupę kalafiorową od Karola Okrasy

Składniki:

  • pół sporego kalafiora

  • 2 ziemniaki średniej wielkości

  • 1 średnia cebula

  • do pół litra wody

  • 200 ml mleczka kokosowego

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 100 ml oleju z winogron

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 duża garść siana

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1/3 łyżeczki imbiru

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i biały pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić zupę kalafiorową? Patent Karola Okrasy zaskakuje składnikami

Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki. Podsmażamy go na dobrze rozgrzanym oleju — najlepiej w głębokim garnku, z grubym dnem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Warzywa wrzucamy na patelnię z kalafiorem i smażymy do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Wsypujemy imbir i paprykę, mieszamy. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem.

Zawartość naczynia zalewamy wodą. Ilość dobieramy tak, żeby wszystkie warzywa były przykryte płynem. Zagotowujemy i mieszamy z mlekiem kokosowym. Blendujemy na gładki krem i podajemy ze smakowitymi dodatkami w postaci wędzonego twarogu i oliwy szczypiorkowej.

Przygotowanie dodatków do zupy kalafiorowej

Szczypiorek myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera. Wlewamy olej winogronowy i miksujemy. Następnie podgrzewamy całość w niewielkim garnku. Ciepłe naczynie przenosimy do lodu i filtrujemy, korzystając z papierowego filtru do kawy.

Na patelni umieszczamy twaróg, a wokół niego układamy siano. Podpalamy je i czekamy, aż się spali, po czym usuwamy je. Tak przygotowanymi smakołykami okraszamy zupę kalafiorową. Smacznego.

Inne pomysły na smaczne zupy znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną pieczarkową Tomasz Strzelczyka oraz krem z liści pora.

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy zaskakuje nietypowym składnikiem
canva/draganadutina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: