Smakosze.pl

canva/peredniankina; TRICOLORS/East News

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa kalafiorowa jest smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Podajcie ją z proponowanym i przez Karola Okrasę dodatkami, a odkryjecie to danie na nowo. Nietypowo przyrządzony twarogu i wyrazisty olej podkreślą delikatny smak letniego warzywa. Warto spróbować — smak pozytywnie zaskakuje.

Karol Okrasa zupę kalafiorową podaje z wyrazistym szczypiorkowym olejem oraz samodzielnie wędzonym twarogiem. Nietypowa kombinacja sprawia, że danie zyskuje na wyrazistości i nabiera charakteru. Jest też bardzo sycące. Skusicie się?

Przepis na nietypową zupę kalafiorową od Karola Okrasy

Składniki:
  • pół sporego kalafiora

  • 2 ziemniaki średniej wielkości

  • 1 średnia cebula

  • do pół litra wody

  • 200 ml mleczka kokosowego

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 100 ml oleju z winogron

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 duża garść siana

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1/3 łyżeczki imbiru

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i biały pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić zupę kalafiorową? Patent Karola Okrasy zaskakuje składnikami

Kalafiora myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki. Podsmażamy go na dobrze rozgrzanym oleju — najlepiej w głębokim garnku, z grubym dnem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Warzywa wrzucamy na patelnię z kalafiorem i smażymy do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Wsypujemy imbir i paprykę, mieszamy. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem.

Zawartość naczynia zalewamy wodą. Ilość dobieramy tak, żeby wszystkie warzywa były przykryte płynem. Zagotowujemy i mieszamy z mlekiem kokosowym. Blendujemy na gładki krem i podajemy ze smakowitymi dodatkami w postaci wędzonego twarogu i oliwy szczypiorkowej.

Przygotowanie dodatków do zupy kalafiorowej

Szczypiorek myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera. Wlewamy olej winogronowy i miksujemy. Następnie podgrzewamy całość w niewielkim garnku. Ciepłe naczynie przenosimy do lodu i filtrujemy, korzystając z papierowego filtru do kawy.

Na patelni umieszczamy twaróg, a wokół niego układamy siano. Podpalamy je i czekamy, aż się spali, po czym usuwamy je. Tak przygotowanymi smakołykami okraszamy zupę kalafiorową. Smacznego.

Inne pomysły na smaczne zupy znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie patent na pyszną pieczarkową Tomasz Strzelczyka oraz krem z liści pora .

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy zaskakuje nietypowym składnikiem
canva/draganadutina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]