Smakosze.pl Przepisy Zupa paprykowa z kurczakiem - pyszna i sycąca
canva/Igor Ploskin

Zupa paprykowa z kurczakiem - pyszna i sycąca

3 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa paprykowa z kurczakiem to wyśmienita, rozgrzewająca zupa, idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa paprykowa gotowana na bulionie jest bardzo aromatyczna, a świeża kolendra nadaje jej świeżości, lekkości i orientalnej nuty. Poznaj przepis na zupę paprykową z kurczakiem.

Zupa paprykowa z kurczakiem to bardzo prosta zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa jest więc idealnym pomysłem na szybki, pożywny obiad nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Zupę paprykową ugotuj na bulionie warzywnym , dzięki czemu będzie pełna smaku i mocno rozgrzewająca.

Zupa paprykowa smakuje najlepiej z kolendrą, która nadaje jej ciekawego smaku i aromatu. Jeśli jednak za nią przepadasz, zamień kolendrę na świeżą natkę pietruszki, jest równie pyszna i świeża. Zupa paprykowa z kurczakiem doprawiona jest również suszoną papryką słodką i ostrą, aby była bardzo wyraźna i smakowała każdemu.

Jeśli masz ochotę na pyszną zupę krem- tu poznasz przepis na zupę krem z pieczonej papryki, jak z najlepszej restauracji.

Przepis na zupę paprykową z kurczakiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 4 duże czerwone papryki

  • duża marchew

  • puszka pomidorów

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • świeża kolendra lub natka pietruszki

  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka papryki ostrej mielonej

  • łyżka masła

  • łyżka oleju do smażenia

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę paprykową z kurczakiem?

Przygotuj mięso i warzywa: filet umyj, osusz, pokrój w małą kostkę, oprósz solą, pieprzem. Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój w kostkę marchew i papryki. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, dodaj czosnek, marchewkę, papryki i smaż przez kilka minut.

Warzywa dopraw papryką słodką, ostrą, solą. Kurczaka podsmaż na osobnej patelni na oleju. Gdy warzywa będą mięknąć, dodaj puszkę pomidorów, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu 20 minut.

Papryka czerwona

Źródło zdjęcia: canva/demarfa Pod koniec gotowania do zupy włóż podsmażonego kurczaka i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz kolendrą lub natką pietruszki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy