Zupa krem z pieczonej papryki
YouTube / kanał: Smakosze

Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki znakomicie sprawdzi się na obiad w chłodne, zimowe dni. Bogactwo smaku i wartości odżywczych z miejsca poprawi nastrój i wprowadzi nas w błogostan. Receptura jest dziecinnie prosta do powtórzenia, a powabu dodaje jej składnik niespodzianka, któremu nie da się oprzeć.

W naszym codziennym menu zupa odgrywa bardzo ważną rolę, jednak niekiedy może brakować nam pomysłów na kolejne kompozycje. Krem z pieczonej papryki będzie zatem wspaniałą odmianą, do której zechcesz wielokrotnie wracać.

Niebanalna zupa krem z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków oraz zaskakujących połączeń składników. W jej składzie znajdziemy zbyt mało doceniany przez Polaków fenkuł, który nadaje świeżości i zupełnie nowego charakteru.

Najlepsza zupa na chłodne dni

Gdy tylko za oknem pojawia się nieprzyjemna aura, powinniśmy zaopatrzyć się w solidną ilość papryki. To warzywo jest nie tylko zwyczajnie pyszne, ale także wyjątkowo cenne dla zdrowia, odporności i ogólnego samopoczucia.

W jej składzie znajdziemy witaminy: C, E oraz A, a także potas, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo jest niskokaloryczna więc zupą krem przygotowaną na jej bazie, możemy się zajadać niemal bez ograniczeń.

Mięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzućMięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzućCzytaj dalej

Fenkuł, czyli koper włoski może wydawać się egzotycznym składnikiem, jednak obecnie znajdziemy go w niemal każdym większym markecie. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z Włoch i rejonów Morza Śródziemnego, jednak obecnie jest ceniony na całym świecie, ze względu na niezwykłe walory smakowe.

Zupa krem z pieczonej papryki to pozycja obowiązkowa w menu prawdziwego smakosza. Już po kilku pierwszych łyżkach zachwycisz się i zapewne sięgniesz po dokładkę.

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki

Potrzebujesz:

  • 1 kg papryki czerwonej
  • puszka passaty pomidorowej
  • 1 fenkuł
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść prażonych migdałów
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy ją skórką do góry na blasze do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Wierzch papryki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Pieczemy, aż skórka się przypali i zobaczymy charakterystyczne czarne zwęglenia. Paprykę możemy przygotować na zapas nawet kilka dni wcześniej, wtedy zupę wykonamy w mgnieniu oka.

Szalotkę oraz czosnek drobno kroimy. Do robota kuchennego wlewamy oliwę i dorzucamy wcześniej rozdrobnione warzywa. Misę robota rozgrzewamy do temperatury 140 stopni i tym samym lekko podsmażamy warzywa. Tę czynność możemy wykonać również w klasycznym garnku.

Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki, kształtem przypominające czosnek, smarujemy oliwą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany koper włoski wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.

Do podsmażonych warzyw w misce robota (bądź garnku) dodajemy passatę pomidorową oraz podpieczoną paprykę. Całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zupę przelewamy do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pod spodem znajdziesz nagranie z całym przepisem krok po kroku, koniecznie obejrzyj.

Zupa krem z pieczonej papryki jest już gotowa. Teraz pozostało jedynie wyłożyć ją na talerz i udekorować pieczonym fenkułem oraz prażonymi migdałami, a po chwili zbierać komplementy od zachwyconej rodziny. Smacznego.

Jeśli jesteś wielbicielem zup, z całą pewnością pokochasz ten przepis, oraz wskazówki z tego artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł