Kiedy dodać przecier do zupy pomidorowej?
Zupa pomidorowa jest nie lada smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgnęłyby po ten kulinarny klasyk. Już teraz przekonaj się jak przygotować perfekcyjną pomidorówkę.
Jak powinna być przygotowywana zupa pomidorowa?
Zupa pomidorowa uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań. Jada się ją na całym świecie. W Polsce przywykliśmy do serwowania jej z dodatkiem makaronu lub ryżu. Klasyczną zupę pomidorową dodatkowo zabielamy śmietaną. Jednak zanim wyląduje ona na naszym stole, konieczne jest jej przyrządzenie .
Ostatnio wspominaliśmy o tym, co możemy zrobić, jeśli nasza zupa pomidorowa okaże się zbyt kwaśna . Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii dodawania przecieru. Niektórzy wlewają go do zupy niemal na początku. Warto jednak zrobić to w innym momencie.
Nie od dziś wiadomo, że zupa pomidorowa składa się w znacznej mierze z wywaru, który do złudzenia przypomina swojski rosół. Jego należyte ugotowanie jest kluczowe dla smaku naszego specjału. W związku z tym najlepiej, jeśli przecier pomidorowy dodamy dopiero pod koniec przygotowań. Wówczas wywar będzie bardziej smakowity, a smak pomidorów nie rozmyje się w reszcie składników . Zasada ta dotyczy również koncentratu.
Zupa pomidorowa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po wyjątkowy przepis, który pozwoli nam stworzyć wyborne danie . Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
4 skrzydełka z kurczaka
-
2 litry wody
-
3 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
seler
-
por
-
cebula
-
250 ml przecieru pomidorowego
-
200 ml śmietany 30%
-
odrobina soli i pieprzu
(Canva.com / fotek)
Zupa pomidorowa w przepysznej odsłonie
Na początku płuczemy skrzydełka w zimnej wodzie. Umieszczamy je w garnku razem z przyprawami. Wszystko zalewamy wodą i podgrzewamy. Wywar powinien cały czas delikatnie pykać. Z powierzchni odławiamy szumowiny.
Mięso gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Jedną marchewkę kroimy na talarki. Przygotowaną włoszczyznę wkładamy do garnka. Cebulę dzielimy na pół i opalamy. Za sprawą tego zabiegu zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak. Warto ją również wzbogacić o dwa ząbki czosnku .
Jeśli chcemy przygotować zupę pomidorową bez mięsa, wówczas warto wykorzystać więcej warzyw. Zwłaszcza selera, pora i cebuli. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się również dodatek w postaci kurkumy. Dzięki niej zupa pomidorowa bez mięsa będzie jeszcze lepsza .
Po dodaniu warzyw gotujemy zupę przez co najmniej kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie do gry dołączy przecier pomidorowy . Warto dodawać go stopniowo i sprawdzać smak wywaru. Dzięki temu zupa pomidorowa nie powinna wyjść zbyt kwaśna.
Śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie kilkoma łyżkami gorącej zupy. Najlepiej zrobić to w osobnym garnuszku i na bieżąco podgrzewać. Mieszankę wlewamy do naszego dania. Zupa pomidorowa powinna być serwowana z ryżem lub makaronem. Nie zaszkodzi sięgnąć po jeszcze inny dodatek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis; Kafeteria