Zupa pomidorowa smakuje obłędnie
Pixabay / vocalcoach

Zupa pomidorowa z wyjątkowym dodatkiem

Bez wątpienia zupa pomidorowa może być uznana za jeden z najbardziej smakowitych swojskich kulinarnych szlagierów. Przeważnie w jej przygotowaniu nie spodziewamy się zbytnich ekstrawagancji. Jednak dodatek w postaci papryki, sprawi, że zupa pomidorowa momentalnie zniknie z talerzy.

Zupa pomidorowa uchodzi za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Jedni smakosze stawiają na dodatek w formie makaronu, inni preferują ryż. Dziś do tej drugiej z możliwości, dodamy jeszcze jeden składnik.

Zupa pomidorowa, która przyprawi o zachwyt domowników

Pyszna zupa pomidorowa należy do grona potraw, które zawsze są mile widziane na naszych stołach. Nie oznacza to jednak, że nie możemy sobie pozwolić na kulinarne eksperymenty. Niedawno wspominaliśmy o dodatku, który może wywołać spore zaskoczenie.

Dziś sięgniemy po przepis, który sprawi, że zupa pomidorowa nabierze nowych nut smakowych. Wszystko za sprawą wzbogacenia jej o paprykę. Kultowy specjał w tej odsłonie potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.

Zupa pomidorowa z ryżem i papryka jest prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, z łatwością sobie poradzą z tym zadaniem. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania wybornej zupy?

Przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogiPrzepis Magdy Gessler na ciasto na pierogiCzytaj dalej
  • 1,5 l bulionu
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • czerwona cebula
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g cebuli suszonej
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 60 ml śmietany
  • 100 g ryżu
  • oliwa
  • mielona słodka papryka
  • lubczyk suszony
  • rozmaryn w proszku
  • mielone chili
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Zupa pomidorowa w przepysznej odsłonie

Zupa pomidorowa, jak większość tego typu specjałów, bazuje na bulionie. Wywar może być zarówno mięsny, jak i warzywny. W przypadku tej drugiej opcji warto dodać do niego odrobinę kurkumy. Bulion możemy przygotować dzień wcześniej.

Na początku gotujemy ryż. Najlepiej robić to trochę krócej niż wskazano na opakowaniu. Gorąca zupa pomidorowa dodatkowo go rozmiękczy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Podobnie postępujemy z papryką. Oba warzywa wzbogacamy o rozdrobniony czosnek.

Pokrojoną w talarki marchewkę podsmażamy. Przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z przecierem i koncentratem pomidorowym. Wszystko wzbogacamy o przyprawy. Zupa pomidorowa będzie gotowa, gdy marchewka zmięknie.

Zupa pomidorowa w tej odsłonie z pewnością zachwyci domowników. Na drugie danie warto postawić na równie ciekawy specjał. Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem, wydają się idealną propozycją. Przepis jest trywialny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł