Smakosze.pl
Pomidorowa - jak ją uratować?

KingaKy, Getty Images

Szybki trick na uratowanie zbyt kwaśnej pomidorówki

26 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pomidorówka najczęściej podawana jest w poniedziałek - właśnie wtedy w wielu domach pozostaje pół garnka rosołu z niedzieli. Niestety, w czasie przygotowywania tej pysznej zupy można popełnić banalny błąd, który nadaje jej zbyt kwaśny

Pomidorówka jest naturalnie kwaśną zupą. Choć pomidory mogą wydawać się słodkie po obróbce termicznej i generalnym gotowaniu, tak w surowej postaci zawierają sporo kwasu, który znacznie obniża ich pH. Dlatego w wielu włoskich przepisach można znaleźć odrobinę cukru. 

Jego ilość proporcjonalnie do całego dania jest zbyt mała, aby ktokolwiek mógł go wyczuć. Słodycz nadaje jednak zupie odpowiedniego balansu, którego bez cukru nie dałoby się uzyskać. Jeśli więc dolejesz zbyt dużo koncentratu podczas gotowania - dodaj łyżkę zwykłego cukru do garnka. 

Pomidorówka zawsze będzie idealna

Harmonia smaków jest zdecydowanie jednym z najważniejszych aspektów jedzenia. Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego potrafi stworzyć doskonały zestaw, który może być niezapomnianym doświadczeniem. Dlatego tak wielu Polaków uwielbia zupę pomidorową. 

Jej kwaśność płynie z pomidorów, które jeśli użyje się odpowiedniej odmiany lub dobrej jakości koncentratu, mogą być bardzo kwaśne. Najlepsze gatunki z Włoch cechują się idealną równowagą cukrów i kwasów w owocach, z tego powodu cieszą się taką popularnością na całym świecie. 

Niestety, pomidory i koncentraty dostępne w Polsce nie mogą pochwalić się takimi właściwościami. Z tego powodu do naszych pomidorowych dań musimy dodawać cukier, aby idealnie wypośrodkować smaki. 

Łyżka cukru jest wystarczającym dodatkiem do dobrej pomidorowej, która mogła okazać się zbyt kwaśna. Wystarczy wsypać ją do gotującego się wywaru, a nada zupie zupełnie nowego poziomu przyjemności. Jeśli jesteś wielkim fanem tego dania, zdecydowanie warto spróbować. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy zalety, jakie płyną ze spożywania długo pieczonego czosnku.

Nie tylko cukier może pomóc

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz wykorzystać cukru, mamy jeszcze jedno rozwiązanie, które może przyczynić się do stworzenia czegoś pysznego. Do pomidorowej wsyp jedną łyżeczkę sody oczyszczonej, a kwaśny smak natychmiast zniknie.

Soda oczyszczona ma zasadowe pH, które łagodzi kwaśność pomidorów. Nie można jednak przesadzić z sodą, ponieważ jej spora ilość może wywołać nieprzyjemny chemiczny posmak w zupie, który dla mało kogo jest przyjemny. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >